Nieuws

Android N nu al beschikbaar (met multitasking)

Niemand had het verwacht, maar Android N is nu al beschikbaar als test voor Nexus-gebruikers.

Android M, beter gekend als Marshmallow, wordt nog maar gebruikt door amper 1,7 procent en toch is daar al de volgende versie. Lollipop is nog maar net het dominante OS voor Android geworden, en toch komt Google nu al met zijn volgende, nieuwste besturingssysteem. Het lijkt nogal paradoxaal, maar Google heeft er een goede uitleg voor.

Meestal wacht de Amerikaanse zoekreus tot na zijn ontwikkelaarsconferentie IO, alvorens het zijn nieuwe OS te grabbel gooit. Zo was Android M pas beschikbaar in het derde kwartaal van vorig jaar. Met de vroege release wil het ontwikkelaars en smartphonefabrikanten helpen om nieuwe versies van het populairste OS ter wereld naar de consument te krijgen.

Ontwikkelklaar

Dit keer is het dan ook nodig dat ontwikkelaars de tijd krijgen om hun apps aan te passen aan de nieuwste versie. Android N zal namelijk (eindelijk) gebruikt kunnen worden om te multitasken. Gebruikers kunnen dan twee apps naast elkaar opendoen en er is ook sprake van apps die picture-in-picture zullen ondersteunen. Zeker voor de Android-tablets zal er dus danig gesleuteld moeten worden aan de schermverhoudingen van apps.

Nog nieuw zijn de verbeterde antwoordmogelijkheden bij apps: gebruikers zullen niet meer naar de app moeten gaan om te kunnen antwoorden op een bericht, terwijl meerdere berichten gebundeld kunnen worden in één notificatie. Ook zal Doze vaker in gang schieten. Ten slotte kunnen we uit de vroege afbeeldingen opmaken dat er bovenaan het scherm altijd een aantal snelle opties beschikbaar zullen zijn. Het heeft wat weg van de interface van Samsungs toestellen.

Gebruikers die niet kunnen wachten, kunnen zich hier inschrijven voor de bèta, waarna ze de update ‘over the air’ zullen ontvangen. Het is de eerste keer dat dit zo kan; vroeger kwam er steeds veel gefoefel met een desktop aan te pas. Google raadt echter af om de upgrade te gebruiken als gewone gebruiker. Logisch, want de bèta zal allesbehalve stabiel zijn. Gebruikers met een Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9 en Pixel C kunnen zich aanmelden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business