Nieuws

VIDEO: Waarom encryptie zo belangrijk is voor Apple en de iPhone

Komiek John Oliver legt op een heldere manier uit waarom het encryptiedebat en de strijd tussen Apple en de FBI zo belangrijk is.

Er is al heel wat inkt gevloeid over het encryptiedebat tussen Apple en de FBI. Dat gaat in essentie over Apple die weigert een iPhone te ontgrendelen voor de FBI in de terrorismezaak rond de bloederige aanslag in San Bernardino, maar wordt als principekwestie beschouwd voor een groter privacyvraagstuk.

Dit weekend droeg ook John Oliver bij aan het debat. De komiek besteedde een groot deel van de recentste uitzending van zijn actuashow Last Week Tonight aan de discussie tussen Apple en de FBI. Op een begrijpelijke manier legt hij uit waar het encryptiedebat om draait en wat de bredere gevolgen zijn voor de samenleving.

Eén van de redenen waarom Apple zo hard pleit voor encryptie, is volgens Oliver omdat technologiebedrijven het nu al moeilijk genoeg hebben om hackers een stapje voor te blijven. Als er een soort ‘gouden sleutel’ zou bestaan voor de iPhone, dan wordt het toestel helemaal onveilig.

Het is niet de eerste keer dat Oliver het thema van privacy en encryptie in zijn show behandeld. Eerder reisde hij ook al naar Rusland voor een interview met NSA-klokkenluider Edward Snowden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business