Nieuws

Brein gaat torrent-gebruikers opsporen via IP-adres

Brein gaat illegale uploaders opsporen en aanspreken op basis van hun IP-adres. Dat moet het illegaal delen van bestanden ontmoedigen.

Het illegaal downloaden van films, muziek maar ook boeken, games en series blijft immens populair hoewel het ook volkomen illegaal is. Wie een bestand downloadt met een torrent is terwijl ook uploader – en dus verspreider – van wat hij al gedownload heeft. Dat uploaden of seeden in het vakjargon maakt het illegale downloadcircuit mogelijk. Brein wil nu rechtstreeks achter ferevente uploaders gaan en ze via hun ip-adres fixe boetes voorschotelen. Dat deelt de directeur van Brein, Tim Kuik, zelf mee in een persbericht.

Illegaal uploaden

Brein zal specifiek ten aanval trekken tegen enerzijds uploaders die geweldig veel illegale content delen en anderzijds uploaders die er als eerste of toch zeker heel snel bij zijn wanneer een illegaal bestand voor het eerst op het internet verschijnt.

Om de nieuwe aanpak werkelijkheid te maken verzamelt Brein lijsten met IP-adressen. Dat zijn persoongegevens waardoor de vereniging het fiat van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens nodig had. De AP gaf nu haar toestemming waardoor de plannen in werking kunnen treden. Brein moet zich evenwel aan de nodige beperkingen houden. Zo is de autoriteit van de auteursrechtenorganisatie beperkt tot het Nederlandse grondgebeid. Buitenlandse IP-adressen mogen in principe niet bewaard worden. Vooralsnog zijn het dus vooral de Nederlandse uploaders die de hete adem van Brein misschien spoedig in hun nek zullen voelen. Met Belgische gegevens mag Brein niet aan de slag.

VPN en dreigementen

In het persbericht probeert Kuik overtreders af te schrikken door gewag te maken van torenhoge boetes (tot 12.500 euro) en gerechtelijke stappen. Hij ontraadt bovendien het gebruik van een VPN-verbinding: “Illegale uploaders die zich achter VPN verschuilen, moeten bedenken dat die geen volkomen bescherming bieden tegen identificatie. VPN-diensten kunnen zien wat je doet, je loopt een veiligheidsrisico en het is niet uitgesloten dat je alsnog geïdentificeerd wordt, hetgeen je dan op een hogere ‘boete’ kan komen te staan.” Hoe Kuik een buitenlandse VPN-dienst wil overhalen om gegevens van gebruikers over te maken, is niet helemaal duidelijk. Auteursrechtenorganisaties, niet alleen bij ons maar zeker ook in de VS, hebben de gewoonte om straffe taal en dreigementen aan te halen om illegale downloaders af te schrikken.

Met de beslissing van de AP krijgt Brein in ieder geval een krachtige tool in handen. Met een bevelschrift van een rechter kan de organisatie de adresgegevens die bij een IP-adres horen achterhalen en zo voorstellen tot minnelijke schikking uitschrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business