Nieuws

Naaktfoto’s wereldsterren buitgemaakt door eenvoudige phishingmails

In 2014 werd het internet overspoeld door naaktfoto’s gelekt uit de iCloud van beroemdheden. Nu blijkt niet een beveiligingsprobleem bij Apple maar wel phishing aan de basis te liggen.

We kunnen als Belg op twee oren slapen: wij zijn uitzonderlijk slecht in het herkennen van online fraude maar wereldsterren zijn dat ook. In 2014 lekte er tientallen naaktfoto’s van beroemdheden naar het internet. De foto’s waren afkomstig van de gehackte iCloud en Gmail-accounts van de sterren. Een 36-jarige man, Ryan Collins, staat nu terecht voor het inbreken op die accounts.

De technieken die Collins gebruikte blijken niet zo spectaculair te zijn. Er werd enige tijd gespeculeerd dat hij zich toegang tot de iCloud geforceerd zou hebben met een brutekracht-aanval op de wachtwoorden maar in de praktijk ging de hacker minder geavanceerd te werk.

[related_article id=”176763″]

Tussen 2012 en 2014 bemachtigde hij de wachtwoorden van zijn slachtoffers met de hulp van phishing-e-mails. Via zo’n mails, die ironisch genoeg gewag maakte van een beveiligingslek, werden onder andere Jennifer Lawrence en Kate Upton overhaald om hun wachtwoord in te geven. Zodra Ryan dat had, kon hij de accounts plunderen. Tijdens het proces vertelt de hacker verder dat hij er ook in geslaagd was sommige wachtwoorden gewoon te raden.

Collins geeft toe dat hij 50 iCloud- en 72 Gmail-accounts kraakte maar de Amerikaanse FBI, die de zaak onderzoekt, kan niet bewijzen dat hij ook degene is die verantwoordelijk is voor het uploaden en verspreiden van de beelden. De man kan een maximumstraf van vijf jaar krijgen.

De les hier is nog maar eens duidelijk: het internet is een wondere plaats waar je helaas al te eenvoudig individuen met malafide intenties tegen het lijf kan lopen. Wees achterdochtig en geef nooit zomaar je wachtwoord in, zeker niet op vraag van een mailbericht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business