Nieuws

Minecraft komt naar Samsung Gear VR: het belang

Samsungs VR-bril, die in tandem met de Galaxy-smartphones werkt, krijgt binnenkort een versie van Minecraft. Creatievelingen kunnen zo in een virtuele wereld door hun eigen constructies wandelen.

Minecraft, dat immens populaire spel waarvan je mogelijks niet begrijpt waarom het zo populair is, komt naar de Gear VR. Dat is belangrijk nieuws voor de VR-wereld: Minecraft is het eerste echt uitgebreide spel dat naar Samsungs Gear-headset komt en dat kan de doorbraak van virtual reality alleen maar ten goede komen.

Wat is Minecraft?

Sinds Microsoft Minecraft voor 2,5 miljard dollar op de kop tikte heeft de technologiereus er een punt van gemaakt om het spel op zoveel mogelijk platformen aan de man te brengen. Wie het spelletje niet kent kan Minecraft nog het best vergelijken met een interactief legospel. De speler verzamelt blokken van allerhande materiaal, verwerkt die tot nieuwe types blokken, en kan daar alles mee bouwen wat hij maar wil.

Mogelijkheden gaan van het bouwen van een klein huisje om de zombies die ’s nachts verschijnen buiten te houden tot het neerzetten van enorme forten en dorpen met volautomatische systemen. Het spel is verrassend vredelievend, zet aan tot creatief denken en kan sociaal gespeeld worden. Niet verwonderlijk dus dat Minecraft wereldwijd een nauwelijks te geloven populariteit geniet.

Waarom VR?

Minecraft leent zich op papier erg goed voor VR: de 3D-wereld is grafisch simpel waardoor het spel niet veel rekenkracht vereist. De grote open wereld zijn desalniettemin mooi om door te wandelen en zelfs op een 2D-scherm is het leuk om eigen constructies te bewonderen. Microsoft zelf demonstreerde al een versie van het spel voor zijn eigen Hololens en ook de Oculus Rift zal compatibel zijn met een versie van het spel.

De Hololens is echter nog niet te koop en de Rift kost een slordige 800 euro exclusief game-pc. Aan de andere kant van VR vinden we de Google Cardboard en varianten en de Gear VR. Zowel de cardboard als de Gear steunen voorlopig vooral op interessante VR-ervaringen: knappe situaties waarvan je als leek onder de indruk bent maar op termijn niet meteen naar zal teruggrijpen. Denk hierbij aan een virtuele achtbaanrit of een trailer voor een film waarin je kan rondkijken: knap, maar na enige tijd heb je het wel gehad.

Betaalbare virtual reality

Minecraft lijkt het eerste grote spel dat de sprong maakt van de dure game-headsets zoals de Rift en de HTC Vive naar de veel goedkopere Gear VR. Die bril kost 99 euro, al heb je ook een compatibel Galaxy-toestel nodig. Wie een Galaxy S6 of beter heeft kan echter zonder grote meerprijs aan de slag. De Gear VR en bijhorende smartphone zijn niet goedkoop, maar wie op zoek is naar een nieuwe smartphone kan zich de investering gemakkelijker verantwoorden dan een investering in een Rift en een gamepc. De Gear VR met S6 vind je voor minder dan 600 euro, de Rift en een krachtige pc kosten al snel drie keer zo veel. [related_article id=”178316″]

Met Minecraft krijgt ook VR op een (relatief) budget een echt spel en daarmee ook een echte blijvende bestaansreden. Volgens Microsoft kunnen eigenaars van een Gear er al in de lente van genieten al is een exacte releasedatum nog niet bekend. Ook naar de prijs hebben we het raden. Spellen op de Gear kosten vaak rond de tien euro en kijkend naar de prijs van Minecraft op andere platformen vermoeden we dat het prijskaartje in dit geval gelijkaardig zal zijn.

Minecraft komt niet naar cardboardheadsets en zal dus exclusief voor Samsungtoestellen beschikbaar zijn. Verwonderlijk is dat niet: Samsung en Oculus werken samen voor de Gear VR, die zo op meer ondersteuning kan rekenen dan de concurrentie. 2016 moet het jaar van de virtual reality worden. Menig fabrikant zet er zwaar op in en het verschijnen van een populaire titel op een betaalbaar toestel zal de populariteit van het splinternieuwenieuwe medium volgens ons de hoogte in jagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business