Nieuws

Virtuele strijd om Cuba van start

Nu de Amerikaanse regering zijn economische boycot van Cuba langzaamaan opheft, staan bedrijven als Google en Airbnb in de rij om het land virtueel te annexeren.

Sinds de communistische revolutie in 1959 in Cuba zijn de relaties tussen de VS en het Caraïbische land op z’n zachtst gezegd koeltjes. Sinds de vorige president George W. Bush was er echter verbetering op komst. Gisteren volgde dan, na ruim een halve eeuw gebakkelei, het eerste bezoek van een Amerikaanse president naar het communistische gebied.

Sinds 1962 legde de Amerikaanse regering niet alleen financiële en economische beperkingen op, ook was het sindsdien illegaal voor Amerikaanse burgers om naar Cuba te reizen. Toch waren er gisteren zo’n 161.000 Amerikanen aanwezig om president Barack Obama op te wachten. Die liet weten dat Google klaarstaat om het internet van de Cubaanse bevolking gevoelig te verbeteren. Booking.com zal ook meteen starten met het aanbieden van accommodatie in Havana.

Kapitalisme vs communisme

Experts vrezen echter dat Amerikaanse bedrijven als Google en Airbnb de economische situatie van het land enkel zullen schaden, zo zegt CNet. Ze vrezen dat er een digitale annexatie zit aan te komen omdat diensten als Airbnb lijnrecht ingaan tegen de huidige sociale maatregelen die armere Cubanen een dak boven het hoofd voorzien.

Tom Slee en Murray Cox, twee industriewatchers, brachten onlangs nog een rapport uit waarin ze Airbnb beschuldigen van het kunstmatig opdrijven van huurprijzen in bijvoorbeeld New York of Londen. Zo zou het moeilijker zijn voor mensen om een permanente verblijfplaats te vinden aangezien meer en meer mensen hun woonst liever kortstondig verhuren aan toeristen.

Indien deze trend zich doorzet in Cuba, zullen de rijken daar rijker worden en de armen hun huizen verliezen. Huizen die voorzien zijn door een socialistisch systeem dat niet zou kunnen opboksen tegen de Amerikaanse bedrijven. Het is dus afwachten hoe de Cubaanse economie zal varen onder de verbeterde handelsrelaties met de VS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business