Nieuws

Test eetbaarheid voedsel met laser

Niet alle kliekjes zijn nog veilig om op te eten. Met behulp van een laser en camera kan je de eetbaarheid van voedsel achterhalen.

Hoe lang na de bereiding van een maaltijd kan je de kliekjes nog veilig opeten? Het is een vraag waar menig student mee te maken krijgt. Velen vertrouwen op hun zintuigen om te achterhalen of de kip van eergisteren nog eetbaar is, maar deze techniek is niet feilloos.

Om te voorkomen dat je een gevaarlijke voedselvergiftiging oploopt, kan je eten vroegtijdig weggooien, of gebruik maken van een laser. Een groep onderzoekers van de Korea Advanced Institutes of Science and Technology heeft namelijk een methode uitgewerkt om de aanwezigheid van bacteriën in voedsel te achterhalen. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een laser en een camera.

Bewegende bacteriën

Bacteriën zijn levende wezens, waardoor ze zich zullen voortbewegen over bijvoorbeeld een vervallen kippenboutje. Wanneer je met een rode laser op een stuk besmet vlees schijnt, zal hierdoor het brekingspatroon anders zijn dan wanneer je op een vers stukje vlees schijnt. Met behulp van een camera nam het team 30 foto’s per seconde gedurende 20 seconden. Op de resulterende beelden zijn duidelijk verschillen te zien tussen eetbaar en besmet voedsel.

De techniek werkt erg snel en maakt gebruik van goedkope materialen. Bovendien is het niet nodig om het voedsel aan te raken. Hierdoor kan je zonder problemen nakijken of kliekjes in vershoudfolie nog steeds veilig zijn om op te eten.

Kleine virussen

Jammer genoeg kunnen de laser en camera niet alle micro-organismen detecteren. Zo is het norovirus bijvoorbeeld te klein om gespot te worden. Voor Salmonella, E-coli en Listeria kan je echter wel gewaarschuwd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business