Nieuws

Google maakt drivers voor USB-toestellen overbodig

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste driver te vinden voor een nieuw USB-product. WebUSB van google maakt hier een einde aan.

Wanneer je een USB-toestel in je pc steekt, ga je er waarschijnlijk van uit dat dit zomaar zal werken. Voor veel toestellen zal dit inderdaad het geval zijn, aangezien er gestandaardiseerde drivers aan besturingssystemen worden toegevoegd. Voor nieuwere producten, zoals bijvoorbeeld een 3D-printer, zal je echter bedrogen uitkomen. Bij deze apparaten dien je immers de juiste driver te zoeken en deze handmatig te installeren.

[related_article id=”152247″]

WebUSB

Om dit probleem van de baan te helpen, hebben twee Google-ingenieurs een manier bedacht om USB-toestellen met eender welke webpagina te verbinden. De standaard, WebUSB genaamd, zal niet proberen om eender welk USB-toestel met een willekeurige website te verbinden. In het verleden zijn USB-toestellen immers al misbruikt om malware te verspreiden.

In plaats daarvan zullen de toestellen worden geassocieerd met een weboorsprong. Enkel met websites die eenzelfde oorsprong hebben, zullen de USB-producten kunnen verbonden worden. Ook kunnen nieuwe apparaten een lijst met vertrouwde oorsprongen bevatten, soortgelijk aan cross-origin resource sharing voor http.

3D-printers

In de uitleg van de Google-ingenieurs wordt een voorbeeld met 3D-printers aangehaald. “3D-printers zijn dezer dagen erg populair. Je kan echter niet naar Thingiverse gaan en op Ctrl en P drukken om een design te printen. De computerprogramma’s en besturingssystemen waarop deze draaien, bieden immers geen ondersteuning voor 3D-printers,” leggen de ingenieurs uit.

Om dit probleem op te lossen, kan een fabrikant, zoals MakerBot, de software van zijn product rechtstreeks met zijn website linken. Wanneer een gebruiker de USB-kabel in zijn computer inplugt, zal er worden gevraagd om de site van MakerBot te bezoeken. Deze website zal toestemming vragen om met de printer te connecteren en zal de rest van het installatieproces doorlopen.

Thingiverse kan op zijn beurt MakerBot-printers ondersteunen door een iframe dat een pagina van MakerBot laadt, toe te voegen aan zijn site. Hierdoor zal de weboorsprong in de lijst van de printer staan en kunnen designs van Thingiverse zonder problemen worden afgedrukt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business