Nieuws

1.000 slimme camera’s moeten terroristen klissen in België

In 2018 zal een nieuw netwerk van slimme verkeerscamera's assisteren in het opsporen van terroristen en snelheidsduivels op de Belgische wegen.

De Belgische federale regering plant de installatie van een web van 1.000 slimme camera’s op de Belgische verkeerswegen, zo bevestigt Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan Het Laatste Nieuws. De camera’s worden voornamelijk in dienst genomen om terroristen en zware misdadigers op te sporen, maar ook hardrijders zullen in het vizier komen. In 2018 moeten de camera’s operationeel zijn.

Het gaat om zogenaamde ANPR-camera’s die nummerplaten kunnen herkennen en ook foto’s maken van voertuigen om kleur, merk en type vast te leggen. Staat een auto gesignaleerd, dan zal herkenning op camera een alarm triggeren en de betrokken politiediensten inlichten. Een korps van tweehonderd agenten zal zich bezighouden met de verwerking van de informatie.

De camera’s zullen op 260 plaatsen in België komen te staan: langs de landsgrenzen en alle plekken waar autosnelwegen elkaar of ringwegen kruisen. Twijfels over mogelijk inbreuken op de privacy van autobestuurders zijn er niet, volgens Minister Jambon: “De informatie wordt enkel doorgegeven aan politiediensten die deze nodig hebben voor hun job.” De eerste camera’s zullen dit jaar geïnstalleerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business