Nieuws

Microsoft gebruikt DNA als opslagmedium

Eén gram DNA kan maar liefst een miljard terabyte aan data bevatten. Microsoft test daarom het gebruik van DNA als opslagmedium uit.

Twist Bioscience, een startup gespecialiseerd in synthetische DNA, kan niemand minder dan Microsoft aan zijn klantenbestand toevoegen. Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk maar liefst tien miljoen DNA-strengen gekocht van de startup. Microsoft wil het gebruik van DNA als opslagmedium testen.

DNA is uitermate geschikt om data op te slaan, aangezien 1 gram DNA maar liefst een miljard terabyte (1 zettabyte) aan data kan opslaan. Bovendien is het materiaal uitermate robuust. DNA van duizenden jaren oud kan nog immers nog steeds correct worden uitgelezen.

[related_article id=”179953″]

“Momenteel wordt de meerderheid van digitale data opgeslagen op mediums met een beperkte levensduur, die bovendien periodisch gehercodeerd moeten worden. DNA is een veelbelovend opslagmedium , aangezien het een levensduur heeft van duizenden jaren, permanente opslag biedt en uitgelezen kan worden aan steeds lagere prijzen,” legt Emily M. Leproust van Twist Bioscience uit.

Toch is het de kost die er momenteel voor zorgt dat je nog geen DNA-opslag in de winkelrekken kan terugvinden. Een studie van 1990 tot 2003 koste immers 3 miljard dollar. Tegenwoordig kan eenzelfde studie voor ‘slechts’ duizend dollar worden uitgevoerd, wat er voor zorgt dat DNA momenteel nog niet rendabel is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business