Nieuws

Cortana komt naar Xbox One

Microsoft digitale assistente, Cortana, is op weg naar de Xbox One. De integratie wordt deel van de Windows 10 verjaardagsupdate op 21 juli. Daarbij is ook een Nederlandstalige Cortana op komst.

België en Nederland wachten al bijna een jaar op de komst van Cortana, de digitale assistente van Microsoft. Enkele maanden geleden raakte bekend dat Cortana haar taalcursus in juli afrond, en met de verjaardagsupdate ook voor Nederlandstalige Windows 10-gebruikers beschikbaar zal zijn. Nu blijkt dat ze ook eindelijk op weg is naar de Xbox One-spelconsole, dat meldde Microsoft.

Slimmere spraakbesturing

Dat Cortana niet altijd van de snelste is, was al duidelijk. Vorig jaar stond de integratie van Microsofts assistente in de Xbox One al gepland. Die integratie werd vervolgens opgeschoven, en zal nu onderdeel gaan uitmaken van de festiviteiten van de Windows 10-verjaardagsupdate.

De Xbox One was eerder al uitgerust met spraakbesturing, maar met Cortana zal die besturing vlotter verlopen. Voordien moesten gebruikers de volledige titel van een spel uitspreken, alvorens het kon worden gespeeld. Met Cortana zal je gewoon kunnen vragen om bijvoorbeeld het spel ‘Killer Instinct’ te spelen, waarop ze zal vragen welke van de titels je precies wil spelen. Vervolgens zeg je bijvoorbeeld: “de eerste”.  Cortana zal ook bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om makkelijk vrienden toe te voegen aan een multiplayer-spel.

Universele apps

Technisch gezien is de Xbox One een Windows 10-apparaat, en dat wordt steeds meer duidelijk. Op je spelconsole zal je Cortana ook alledaagse taken kunnen opleggen zoals: “zoek restaurants in de buurt”. Vervolgens zet Cortana Bing in actie, en toont je de resultaten.

Daarnaast zal de Xbox One ook voorbereid worden op de universele apps die in de Windows Store moeten verschijnen. Op die manier moet het ganse app-systeem van Microsoft met aparte PC, Xbox en Windows Phone-apps eindelijk opgeschoond worden.

Preview

Hoewel Cortan’s taalcursus in juli zal zijn afgerond, zullen wij nog even moeten wachten op de Cortana-integratie in de Xbox One. De update wordt eerst uitgerold in de VS, VK, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Een preview is nu al voor een select groepje beschikbaar. In onderstaand filmpje van Microsoft kom je alvast meer informatie over komende de Xbox One-update te weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business