Nieuws

Luister naar muziek uit de kosmos

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou klinken als een hemellichaam muziek kon maken? Dat en andere nijpende vragen omtrent muziek in de ruimte worden genadeloos beantwoord.
Foto: Hubble ESA

Voor alle duidelijkheid, in de ruimte is er geen geluid. Als je zou schreeuwen in de ruimte zou niemand je kunnen horen. Om je geliefde fysicalessen even op te frissen, geluid wordt veroorzaak door trillingen, en heeft een middenstof nodig om zich te verplaatsen. Op aarde is die stof de lucht. Omdat net die peiler op zijn minst gezegd wel heel erg ontbreekt in de ruimte, kan geluid zich niet verplaatsen.

Asteroseismologie voor dummies

Foto: NASA Goddard Space Flight Center

De ‘muziek’ waar we in dit artikel over spreken is dan ook niet rechtstreeks aangenomen. Het gaat om minimale verandering in de moleculen van hemellichamen die worden omgezet in audio. Op die manier kunnen wetenschappers meer te weten komen over het hemellichaam an sich.

De techniek die er voor die omzetting naar audio heeft Asteroseismologie. Zoek het gerust op. Als de temperatuur op een ster stijgt, neemt de thermische energie van die ster toe. Bij dat proces wordt de thermische energie via lichtimpulsen omgezet naar kinetische energie. Met bovengenoemde techniek kan die verandering door het ontvangen van radiosignalen bestudeerd worden.

Voor de liefhebbers

Maar hoe klinken nu precies de activiteiten die er op sterren plaatsvinden? Laten we zeggen dat naast het wetenschappelijk relevante gedeelte, de ‘ruimtemuziek’ mogelijk ook vermakelijk kan zijn voor een select groepje liefhebbers. Aan de hand van een infografiek van de universiteit van Birmingham kan je zelf luisteren naar het ‘geluid’ van sterren. Als je met je muis over een ster beweegt, zal je zijn ‘muziek’ horen.

Wie maar niet genoeg krijgt van al dat moois kan zeker ook eens onderstaand filmpje bekijken over het geluid dat een zwart gat maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business