Nieuws

Proximus legt glasvezel tot in de woning in Brussel

Proximus gaat binnenkort van start met de uitrol van glasvezel tot in de woning in een bestaande woonzone in Brussel.

Proximus kondigt aan dat het van start gaat met een testproject om glasvezel tot in de woning (FTTH, Fiber To The Home) uit te rollen in de verkeersvrije zone aan de Anspachlaan in Brussel. De uitrol valt samen met de geplande infrastructuurwerken aan de wijk.

We schreven al in februari 2015 dat Proximus hier plannen voor had, maar toen was de operator nog in gesprek met de stad. Nu zijn de plannen concreet en de werken gaan binnenkort van start. Alle inwoners van de toekomstige voetgangerszone en omliggende straten zullen na de zomer de kans krijgen om zich gratis te laten aansluiten op het nieuwe glasvezelnetwerk.

Proximus heeft vandaag al een netwerk van ongeveer 21.000 kilometer glasvezel onder de grond liggen, maar dat reikt slechts van de centrale tot de 25.000 straatkasten verspreid over het land. De laatste meters van de kast tot de woning verlopen nog via koper. Het is de eerste keer dat Proximus nu glasvezel tot in de woning zal uitrollen in een bestaande woonzone. De operator is ook al langer bezig met Fiber To The Home te voorzien in nieuwe woonzones, evenals zo’n 80 procent van de Belgische industriezones.

FTTH moet het netwerk van Proximus voorbereiden op de toekomst. Glasvezel breidt niet alleen de snelheid en capaciteit van de internetverbinding uit, maar ook de responstijd. De down- en uploadsnelheden liggen al rond 1 Gbps, maar er zit nog heel wat rek op de technologie met potentiële snelheden tot 10 Gbps.

In de loop van de komende weken zal Proximus alle inwoners en bedrijven van de Anspach-wijk, zelfs als ze geen klant zijn, per brief informeren over de gratis aansluitmogelijkheid. Dat betekent overigens niet dat ze gratis van het supersnelle internet zullen kunnen genieten, daarvoor zullen ze uiteindelijk nog altijd een abonnement moeten afnemen, maar door gratis aan te sluiten zijn ze alvast voorbereid op een potentiële overstap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business