Nieuws

Verrekijkerzicht verhelpt misselijkheid bij virtual reality

Onderzoekers aan de universiteit van Columbia hebben een toepassing ontwikkelt die misselijkheid tijdens VR-sessies moet tegengaan.

Nu virtual reality eindelijk zijn intrede maakt op de consumentenmarkt, werken onderzoekers des te harder aan oplossingen voor blijvende obstakels. Een van de belangrijkste klachten na het gebruik van een Vr-bril is misselijkheid. Oorzaak daarvan is het clashen van de visuele informatie die je registreert door de bril, met wat het evenwichtsorgaan in je oor aan je hersenen vertelt.

Oog versus evenwicht

Wetenschappers aan de universiteit van Columbia stellen een oplossing voor, waarvan ze geloven dat het een goed compromis is tussen het verminderen van misselijkheid zonder het immersieve gevoel van VR te verliezen. De software die het team voorstelt, detecteert wanneer het verschil tussen de beweging getoond op de VR-lenzen te groot wordt met de (niet-bestaande) fysieke beweging. Als dat het geval is, dan introduceert het tijdelijk en in gradaties een verrekijkerszicht voor het beeld dat de gebruiker ziet via de bril, waarbij gedeeltes van het zicht zwart worden gemaakt.

Patent

Volgens de onderzoekers hebben hun uitgebreide tests uitgewezen dat de ingreep het gevoel van misselijkheid significant reduceert. “Virtual reality heeft het potentieel om een diepgaand verandering te brengen voor hoe we omgaan met mensen, machines en informatie,” stelt Steven K. Feiner, die meewerkte aan de studie. “Het is uiterst belangrijk dat de ervaring zo comfortabel en aantrekkelijk mogelijk is, en we denken dat we een manier gevonden hebben.”

De software zou toe te passen zijn op alle bekende headsets: Oculus Rift, HTC Vive, Playstation VR en Google Cardboard. Een patent-aanvraag voor de technologie is ondertussen in behandeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business