Nieuws

Robots moeten net als iedereen bijdragen aan sociale zekerheid

De EU is bang dat door automatisatie in bedrijven die sociale zekerheid onbetaalbaar zal worden voor overheden. Volgens een nieuw voorstel zullen werkgevers sociale bijdrage moeten betalen voor hun robots.

De toenemende automatisering en opkomst van artificiële intelligentie vraagt om een nieuwe fundering waarop de sociale zekerheid zal worden gebouwd. Zo luidt het volgens Reuters in een nieuw voorstel van het Europees Parlement. Robots zullen als ‘elektronische personen’ worden beschouwd, en hun eigenaars zullen dus ook RSZ moeten betalen.

Volgens het voorstel zal wel niet elke vorm van robotica als zo’n ‘elektronische persoon’ worden beschouwd. De staat zou dus niet zijn pijlen op de eerste de beste robotarm richten, maar op zijn minst op de meest geavanceerde robots. Er zou ook een Europees Robotica-agentschap worden opgericht dat voor de juiste ethische benadering, technische kennis en expertise moet zorgen om alles in goede banen te leiden.

50 jaar

VDMA, een Duitse industriegroep die belangrijke Robotfabrikanten vertegenwoordigt schiet het plan af. Volgens de groep is een dergelijke wetgeving nog helemaal niet aan de orde. Vandaag kan het alleen maar de technologische innovatie van robotica in de weg staan volgen hun. Een dergelijke wet is misschien relevant binnen 50 jaar, zo verklaart het VDMA, maar niet binnen 10 jaar.

De motie voor het Europese Parlement kwam van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Mady Devaux, een fractielid uit Luxemburg, haalde het voorstel aan. Binnenkort vindt dus de stemming plaats, en zal duidelijk worden of de motie wordt goedgekeurd. Het is nog niet meteen duidelijk of humanoids zelf lid zullen mogen worden van een mutualiteit naar keuze, of welke technische defecten zullen worden gedekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business