Nieuws

Cryptoware-aanvallen in België stijgen met 2.260%

Om hun versleutelde bestanden terug te krijgen, betalen veel cryptoware-slachtoffers de cybercriminelen. Hierdoor is ransomware tegenwoordig talrijk aanwezig.

Ransomware heeft de voorbije jaren beveiligingsspecialisten grote kopzorgen bezorgd. De kwaadaardige software sluipt de pc van een slachtoffer binnen, waarna het scherm wordt geblokkeerd of de volledige harde schijf wordt versleuteld. Vaak zit er voor de slachtoffers niets anders op dan de cybercriminelen te betalen om hun bestanden terug in handen te krijgen. Hierdoor is er een ondergrondse economie ontstaan en zijn de gevaren op het net talrijker dan ooit.

Forse stijging

Volgens Kaspersky Lab werden in totaal 2.315.931 gebruikers tussen april 2015 en maart 2016 geconfronteerd met een vorm van ransomware. Dit is een stijging van 17,7 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. In België nam dit aantal zelfs toe met 72,84 procent, van 4.091 naar 7.071 slachtoffers.

Met name het aantal gevallen van cryptoware kende een serieuze stijging. Tussen april 2014 en maart 2015 werden er nog 131.111 gevallen gemeld, het voorbije jaar was dit 718.536 keer het geval. In België steeg dit cijfer zelfs van 278 naar 6.261, een toename van maar liefst 2.260 procent. Het aandeel gebruikers dat te maken kreeg met een screenblocker daalde daarentegen met 13,03 procent.

[related_article id=”177777″]

Ondergronds ecosysteem

“Het grootste probleem met cryptoware is tegenwoordig dat het betalen van de cybercriminelen soms de enige manier is om de versleutelde gegevens terug te krijgen, zodat slachtoffers geneigd zijn te betalen. Dat brengt veel geld in het ondergrondse ecosysteem dat rond deze malware is ontstaan,” legt Jornt van der Wiel van Kaspersky Lab uit.

“Als gevolg daarvan zien we vrijwel dagelijks nieuwe cryptors opduiken. Het ransomware-bedrijfsmodel lijkt rendabel en veilig te zijn voor criminelen. De beveiligingsindustrie en gebruikers kunnen daar alleen verandering in brengen door enkele basismaatregelen te nemen, zoals het regelmatig maken van back-ups en op de hoogte blijven van de huidige cybersecurity-risico’s.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business