Nieuws

Google en Facebook gaan IS-video’s automatisch blokkeren

Verschillende populaire webdiensten als Google en Facebook hebben geruisloos een nieuw systeem ingevoerd om extremistische content op hun sites te weren.

Afgelopen dagen is stilletjes een nieuw blokkeringssysteem in voege gekomen op diverse belangrijke websites, met Google en Facebook als de meest opvallende deelnemers. De procedure zal extremistische content automatisch identificeren en ontoegankelijk maken. Dat rapporteert persagentschap Reuters op basis van twee bronnen die op de hoogte zijn van het proces.

Vrije meningsuiting

Het invoeren van een dergelijk automatisatie signaleert een belangrijke verschuiving in aanpak en visie bij de internetbedrijven. Die hielden de boot lang af om berichten of informatie op hun websites bij voorbaat te censureren. Het gaat dan ook om een moeilijke kwestie: waar eindigt het recht op vrije meningsuiting en begint geweldadige propaganda?

Aanvankelijk waren de meeste internetdiensten afkerig tegenover het beperken van de vrijheid van hun gebruikers, de diverse terroristische aanslagen van het afgelopen jaar hebben daar verandering in gebracht. De politieke druk om iets te doen aan de radicale prediking via sociale media en andere kanalen werd te groot.

Geen commentaar

Er zijn goede redenen voor het feit dat de bedrijven niet hebben gecommuniceerd over die aanpassing in hun beleid en de nieuwe filtermethodes die ze toepassen, zo zeggen de bronnen aan Reuters. De internetdiensten willen niet dat de terroristen uitvogelen hoe ze de blokkering kunnen omzeilen, en hopen ook te voorkomen dat anderen de verandering zullen aangrijpen als een precedent om de verwijdering van andere content te eisen. Matthew Prince, CEO van Cloudflare, haalt nog een derde motief aan: “Waarom zouden ze willen opscheppen over censuur?”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business