Nieuws

Oculus VR-content werkt nu ook op de HTC Vive

In een update heeft Oculus het mogelijk gemaakt om nu ook Oculus VR-content op HTC’s Vive-headset te kunnen gebruiken. Het bedrijf heeft daarmee geluisterd naar alle kritiek.

Goed nieuws voor het piepjonge VR-landschap. Oculus, de maker de Rift-headset voor virtual reality (VR) maakt content voor de Rift nu ook compatibel voor andere headsets. Dat wil zeggen dat je onder meer VR-spellen die voor de Rift gemaakt zijn, nu ook zal kunnen spelen op de HTC Vive en eventuele toekomstige headsets.

Groeiende kritiek

HTC en Facebooks Oculus zwaaien voorlopig de scepter wat high-end VR voor de pc betreft. De twee bedrijven brachten met de Vive en de Rift allebei een knappe VR-bril uit. Oculus kreeg altijd al kritiek omdat het zijn eigen VR-content wil afschermen voor bezitters van een andere krachtige VR-headset.

Dat deed het bedrijf door telkens als je een spel wilde spelen een ‘headset-check’ te ondernemen. Op die manier werd dan vastgesteld of je het spel wel effectief met de Rift wilde spelen. Als dat niet het geval was, kreeg je geen toegang tot het spel. Op de E3-gamebeurs in Las Vegas groeide de kritiek alleen maar. Oculus pakte daar nog uit met een nieuwe reeks exclusieve titels voor de Rift.

Hackerspatch

Nu is het bedrijf 180 graden gedraaid, zo blijkt. Oculus verklaarde aan Ars Technica dat het in een update voor het pc-platform komaf heeft gemaakt met die headset-check: “We geloven dat ontwikkelaarscontent beschermen essentieel is voor het succes op lange termijn van de VR-industrie. We blijven er in de toekomst voor zorgen dat VR-ontwikkelaars kunnen blijven investeren in hun ongelofelijke content.”

De plotse koerswijziging van Oculus heeft ook nog een andere reden. Ondertussen hadden hackers uit frustratie al ingebroken in de software van Oculus om de ‘headset-check’ uit te schakelen. Daarna hadden ze een erg eenvoudige patch ontwikkeld die steeds meer werd verspreid. Het gebruik van die patch zal dus voortaan niet meer nodig zijn.

Oculus Touch

Toch zullen er zich mogelijk nog compatibiliteitsproblemen voordoen in de toekomst. Binnenkort komt Oculus met een nieuwe controller met bewegingstracking, de ‘Oculus Touch’. Het valt nog te bekijken in hoeverre content voor de Touch zal werken op HTC’s controller, de ‘Wand’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business