Nieuws

Goedkoopste telefoon ter wereld (misschien) toch geen oplichterij

De Indische telefoon die slechts 4 dollar moet kosten, verschijnt op 30 juni. Ondertussen weet niemand het nog zeker: oplichterij, leugens of de heilige graal?

In februari van dit jaar bereikten ons straffe berichten: het Indische Ringing Bells zou op de proppen komen met een volwaardige smartphone die slechts 4 dollar, of 3,2 euro, zou kosten. Het leek een onwaarschijnlijk verhaal, wat zich al snel vertaalde in aanwijzingen die sterk deden vermoeden dat het hier om een oplichterstruc ging. Zo leken testtoestellen helemaal niet op wat er oorspronkelijk werd voorgesteld, was een ander telefoonmerk op het scherm weggewerkt met typex,…

Bovendien was er sprake van overheidssubsidiëring, wat eveneens al snel een leugen bleek. Ging het hier om een lepe truc om zo veel mogelijk mensen wat geld te ontluizen? Was het gewoon een bedrijf dat wat media-aandacht zocht voor zijn toestellen die wel bestonden? Of ging het dan toch om een superpromotie die de Indische smartphonemarkt wel eens zou kunnen ontregelen?

Het Indische Indian Express en Engadget weten nu te melden dat – dan toch – om een waarlijk toestel gaat. Komende donderdag, 30 juni, zou het toestel in verkoop gaan. De Freedom 251, genoemd naar het bedrag in rupees dat hij kost, kent een eerste oplage van 200.000 stuks. De CEO van Ringing Bells verklaarde dat het bedrijf in eerste instantie zwaar verlies zal maken; de winst zou pas beginnen bij extreem grote volumes – al zeggen ze niet hoeveel.

Wat is het nu?

[related_article id=”180916″]De hardware zou geen potten breken, maar voor 4 dollar zou je je zeker niet bekocht moeten voelen: een 1,3 GHz-processor, 1 GB RAM, 8 GB intern geheugen, Android Lollipop en een schermresolutie van 960 bij 540 pixels, wat in een toestel van 4 inch nog goed meevalt.

Dergelijke specificaties voor geen geld lijken ons nog steeds te mooi om waar te zijn. Kijken we even naar de website van de fabrikant, dan merken we dat enige scepsis nog steeds welkom is: de Freedom 251 wordt er zelfs nergens op vermeldt. Wel krijg je reclame voor hun andere toestellen. Testtoestellen worden ten slotte ook niet meer beschikbaar gesteld. Mogelijk gaat het dus toch nog steeds om oplichterij, al bewees Test Aankoop eerder al dat een bruikbare smartphone eigenlijk geen geld hoeft te kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business