Nieuws

Mozilla leert ons encrypteren met Codemoji

Encryptie is een belangrijk gegeven vandaag, net als emoji. Mozilla combineert beiden om het belang van vergrendelde communicatie aan te leren. Het resultaat is leerrijk en grappig.

[related_article id=”178237″]Encryptie van gegevens en communicatie is een belangrijke pijler van hedendaagse beveiliging. Niet iedereen lijkt echter te beseffen hoe belangrijk dit wel is. Daardoor hebben inlichtingendiensten momenteel maar weinig tegenstand in hun strijd om aan elke berichtendienst achterpoortjes toe te voegen, zodat ze ons makkelijker in het oog kunnen houden. Mozilla, bekend van Firefox, wil iedereen daarom sensibiliseren: aan de hand van emoji leert het ons wat encryptie is en hoe het werkt.

Het resultaat van die altruïstische motivering is het geestige ‘Codemoji’, oftewel encryptie met emoji. Het werkt op een simpele manier: zoals iedereen vroeger wel eens een boodschap opstelde in codetaal, simpelweg door elke letter op te schuiven, zo gebeurt het ook met codemoji. Werd een ‘a’ bijvoorbeeld een ‘f’, dan wist je dat je elke letter moest vervangen door de letter die er vijf stappen voor komt.

Bij Codemoji bepaalt de gekozen emoji hoeveel stappen een letter opschuift. De werkwijze is dus simpel: je geeft een boodschap in, je kiest een emoji en je boodschap wordt versleuteld. Vervolgens krijg je een link die je kan doorsturen aan een vriend of vriendin, je geeft ze een hint mee zodat ze weten welke emoji je gebruikte, en hij/zij kan je boodschap weer ontcijferen.

We raden Hillary Clinton natuurlijk niet aan om over te stappen naar deze methode van encryptie, ze is namelijk erg makkelijk te kraken. Aangezien er geen limiet op het aantal pogingen staat, kan je rustig elke emoji afgaan totdat je het juiste antwoord hebt gevonden. Om het systeem eens uit te testen hebben we een speciale boodschap voor de ZDNet-lezer. De hint is: wil je met me trouwen?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business