Nieuws

Proximus en Orange beloven 5G in ruil voor verzwakking netneutraliteit

Een consortium van grote telecombedrijven, waaronder Proximus en Orange, stelt dat ze 5G-netwerken in heel Europa kunnen uitrollen tegen 2020, maar dan moet de netneutraliteit wel op de schop.

Proximus, Orange, KPN, Nokia en 13 andere telecomproviders hebben zich gezamenlijk achter een manifest geschaard dat een tijdige uitrol van 5G in Europa belooft. Om dat plan te doen slagen, vragen ze onder andere van de Europese Commissie om de neutraliteitsregels voor internetverkeer af te zwakken.

Slecht klimaat

In de zeven pagina’s van het manifest lijnen de bedrijven uit wat er nodig is om 5G rond 2020 in alle 28 landen van de Europese Unie beschikbaar te maken (Groot-brittannië wordt er voor het gemak nog even bijgerekend). Ze vragen investeringen in de infrastructuur, maar waarschuwen tegelijkertijd dat dat niet genoeg zal zijn. De regelgeving moet ook veranderen om een innovatief klimaat te creëren.

De bedrijven formuleren het zo in het rapport: “De EU en ziin lidstaten moeten de nood aan een open internet verzoenen met pragmatische regels die innovatie bevorderen. De telecomindustrie waarschuwt dat de huidige richtlijnen voor netneutraliteit, zoals geconcipieerd door het Body of European Regulators of Electronic Communications (BEREC), onzekerheid creëert over de return on investement voor 5G.”

Netwerksneetjes

[related_article id=”173680″]Specifiek verwijzen de bedrijven naar network slicing, een nieuwe techniek die met 5G geïntroduceerd zou worden. Network slicing laat toe om op maat voorzieningen aan te bieden aan bedrijven via eenzelfde platform. Iets dat op dit moment onmogelijk is, omdat de regelgeving het in vele gevallen niet mogelijk maakt om bepaalde netwerktrafiek te bevoordelen. Als die nieuwe techniek niet geaccommodeerd wordt in de wetgeving, dan voorspellen de telecomproviders dat de nodige investeringen om een 5G-netwerk op te zetten er minder snel zullen komen.

De EU deed een klein jaar geleden al toegevingen aan de telecomsector, toen het wetgeving stemde rond internetverkeer. Het liet toen verschillende uitzonderingssituaties toe waarin netwerkproviders wél bepaald internetverkeer voorrang konden geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business