Nieuws

Europese lidstaten keuren Privacy Shield goed

Afgelopen vrijdag uitten vertegenwoordigers van de Europese lidstaten hun steun voor de finale versie van het Privacy Shield-akkoord. De regeling wordt wellicht binnenkort ingevoerd.

 
Het akkoord werd begin dit jaar uitgedokterd, nadat het voorgaande Safe Harbor in het stof beet. Net zoals zijn voorganger, moet het akkoord moet zorgen meer veiligheid, transparantie en privacy in het dataverkeer tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.
 
Privacy Shield, zou echter “fundamenteel anders zijn”, volgens het statement van Europees Commissaris Vera Jourová. De bedrijven die de data van het andere continent verwerken, worden nu duidelijke en strikte verplichtingen opgelegd, en het akkoord zorgt ervoor dat die in de praktijk ook daadwerkelijk worden nageleefd.
 
Voor de eerste keer heeft de VS bovendien toegezegd op sterke beperkingen met betrekking tot de toegang tot overzeese data voor veiligheidsdiensten en andere overheidsorganisaties. “Willekeurige massa-surveillance van Europese burgers” wordt daarmee uitgesloten, zegt Jourová. “Zowel consumenten en bedrijven kunnen het volledige vertrouwen hebben in de nieuwe overeenkomst.”
[related_article id=”165718″] Nu het akkoord ook het vertrouwen heeft gewonnen van de Europese lidstaten, is de laatste horde voor de officiële invoering bijna genomen. Deze week wordt Privacy Shield ten slotte nog voorgelegd aan de Europese Commissie die beslist of de regeling van kracht wordt.

businesseueuropese commissieprivacy shieldsafe harborvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals