Nieuws

Android N zal telefoon niet opstarten als software corrupt is

Eerder liet Google al optekenen dat Android N bescherming biedt tegen rootkits en andere malware voor smartphones. Nu weten we ook hoe: door gewoon niet op te starten.

Voor Android N pakt Google uit met enkele nieuwe functies. Eentje daarvan is de bescherming tegen rootkits, ransomware en andere malware. De nieuwigheid werd aangekondigd op de recente ontwikkelaarsconferentie en op goedkeurend geknik en applaus onthaald. Nu deelt Google mee hoe Android deze troep zal blokkeren, en dat kan wel eens voor problemen zorgen.

Wanneer een smartphone met Android N opstart, zal de software van Google altijd eerst nagaan of er sprake is van aanwezige malware. Is dat het geval, dan kan de telefoon opstarten in een beperkte modus, of helemaal niet. Marshmallow controleert dat momenteel ook al, maar geeft enkel een waarschuwing indien het iets vindt.

[related_article id=”183939″]Dat een geïnfecteerde smartphone niet meer kan opstarten kan voordelig zijn voor de wachtwoorden en privacy van de getroffen gebruiker, maar het betekent ook dat die persoon al zijn bestanden op de smartphone waarschijnlijk kwijt is. Tenzij hij of zij genoeg van Android weet om ze alsnog te redden.

Veiliger, moeilijker

Bovendien waarschuwt Google dat het mogelijk is dat een deel van de opgeslagen bestanden automatisch beschadigd worden wanneer Android N de data blokkeert voor het virus, alsook kan Android dan onverwacht gedrag opleveren. Hoewel het dus de veiligste optie is, kan je toestel een dure baksteen worden.

Ten slotte wordt het ook moeilijker om zelf een ander besturingssysteem zoals CyanogenMod te installeren. Wanneer een gebruiker dit probeert zonder de bootloader te ontgrendelen, zal dit haast automatisch een probleem opleveren. Nexus-toestellen zouden hier dan weer geen last van hebben, aangezien de bootloader daar automatisch ontgrendeld is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business