Nieuws

Diamantglas maakt je smartphone echt onbreekbaar

Er is een uitdager opgestaan voor Corning Gorilla Glass. Een Amerikaans bedrijf wil je smartphone beschermen met het hardste materiaal op aarde: diamant.

Zo goed als alle premiumsmartphones bevatten een beschermingslaag van Corning Gorilla Glass om het beeldscherm te beveiligen tegen barsten en krassen. Het Amerikaanse bedrijf Akhan Semiconductor werpt zich op als concurrent voor de bekende fabrikant, en denkt dat het daarvoor het ideale wapen in handen heeft: diamant.

Nanometerlaag

Diamant is het hardste materiaal dat je op aarde terugvindt, wat het een logische keuze maakt om duurzame producten te creeëren. Het staat ook te boek als zeldzaam en kostbaar, wat meteen de belangrijkste redenen zijn waarom je het niet veel ziet opduiken in consumentenhardware. Er bestaan echter methodes om diamant te produceren in laboratoria. Akhan Semiconductor maakt zich sterk dat het een bruikbare en betaalbare diamanten coating op voldoende grote schaal kan produceren om je smartphone een ultieme bescherming te bezorgen.

Die coating heeft de naam “Akhan Miraj NCD Diamond” meegekregen. De fabrikant stelt dat het 3,5 keer sterker is tegen barsten dan Gorilla Glass, en 7 keer beter beschermt tegen krassen. Al zijn die verklaringen relatief: het bedrijf geeft toe dat het zijn materiaal nog niet heeft getest voor smartphones. Akhan maakt de coating door een diamanten nanometerlaag te kweken bovenop normaal UV-glas van Corning.

Saffier

[related_article id=”184039″]

Het is niet de eerste keer dat producenten kijken naar andere materialen dan glas om beeldschermen duurzaam te maken. Apple wilde twee jaar geleden al zijn iPhones een volledig laagje saffier meegeven, maar dat bleek te hoog gegrepen. De productie van het materiaal lag te laag om dat plan te kunnen realiseren, en bovendien ging het bedrijf dat Apple eerst in de arm had genomen failliet. Je vindt saffier wel terug in enkele onderdelen van de iPhone en in het scherm van de Apple Watch.

“Diamant is eigenlijk goedkoper dan saffier, en omdat het een dun laagje is op een goedkoops substraat, is het ook eigenlijk goedkoper te produceren,” verklaart CEO en oprichter Adam Khan van Akhan Semiconductor in een interview met Mashable. Het bedrijf mikt erop om binnen een jaar de diamanten smartphonelaag in aanzienlijke hoeveelheden te produceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business