Toshiba lanceert twee nieuwe instapmodellen in zijn SSD-line-up. De dingen zijn voor iedereen geschikt, maar de fabrikant hoopt stiekem dat ook jij je laptop gaat upgraden.

20160831_192141

Terwijl de harde schijf aan populariteit inboet, wordt de SSD een steeds vaker gespot onderdeel in de laptop. Dat nieuwe toestellen in de nabije toekomst meer wel dan niet een solid state drive zullen bevatten, schreven we al, maar wat met de oude?

Je kan je computer op een eenvoudige en betaalbare manier een flinke snelheidsboost geven door de oude harde schijf te vervangen door een nieuwe SSD. Toshiba introduceert twee nieuwe SSD’s die daar geschikt voor zijn: ééntje van 240 GB en een light-versie van 120 GB. De twee schijfjes krijgen het label A-100 mee en gaan de rechtstreekse concurrentie aan met onder andere Samsungs EVO-SSD’s.

Wegwijs doorheen flash

A100 SSD

SSD’s bestaan uit flash-geheugen, en daar kent Toshiba wel iets van. De fabrikant kan er prat op gaan de technologie in 1984 aan de wereld voorgesteld te hebben. We zijn ver gekomen sinds die eerste flash-modules. De A100-SSD’s zijn gefabriceerd met een 15 nm-proces en bestaat uit TLC NAND-cellen. Triple Level Cell NAND kan drie bits per flash-cel aan, een bit meer dan het klassiekere multi level cell (MLC) NAND-geheugen. Meer bits per cel betekent een hogere opslagdensiteit en een hogere prijs-kwaliteitverhouding, maar de technologie brengt ook nadelen met zich mee. TLC (en ook MLC) NAND zijn niet de snelste incarnaties van NAND-flashgeheugen.

Dat beseft Toshiba ook, dus rust het zijn A100-SSD’s uit met een SLC-cache. SLC staat voor single level cell. Het is niet zo dens als TLC-geheugen, maar het is sneller. Door TLC te combineren met een SLC-cache krijgen de A100-SSD’s snelheden die je SATA-verbinding zullen satureren zonder dat je daar een arm en een been voor hoeft te betalen. De techniek is niet nieuw, maar zeer welkom in iedere SSD.

Het geheel wordt aangestuurd door de SSD-controller, die van Toshiba’s eigen hand is. De fabrikant gaat er prat de hele SSD zelf te ontwikkelen, wat eerder uitzonderlijk is.

Snelheid

Wat sequentiële lees- en schrijfsnelheden betreft mag je je verwachten aan respectievelijk 550 MBps en 480 MBps. Daarmee hoeven de A100’s niet onder te doen voor andere SATA-SSD’s op de markt. De verbinding, die oorspronkelijk ontwikkeld werd om harde schijven aan het moederbord te koppelen, is hier een limiterende factor. De A100’s ondersteunen de nieuwste technologieën zoals TRIM, NCQ en SMART, waarbij de SSD zijn eigen gezondheid in het oog houdt. Als consument moet je vooral onthouden dat Toshiba de A100 dan wel bestempelt als instapmodel, maar dat je niet meer nodig hebt dan wat deze SDD’s te bieden hebben.

Toshiba legt bij de aankondiging dan ook de focus op het upgraden van klassieke consumentensystemen. Of deze SSD beter dan wel slechter is dan de voornaamste concurrentie, kunnen we niet meteen zeggen. Op papier zijn de A100’s evenwaardig aan het beste dat de markt momenteel te bieden heeft wat SATA-SSD’s betreft. De A100’s zijn dus sowieso een goede kandidaat. Hoeveel het ding precies zal kosten wanneer het in oktober in de rekken ligt, wil de fabrikant momenteel nog niet kwijt. Frutselen we toch nog een prijs los tijdens IFA, dan lees je die hier.

De hele ZDNet-redactie is op IFA aanwezig. Lees hier al het technologienieuws, rechtstreeks vanop de beurs.