Straluma, de grootste lampenzaak van Nederland, zet dit jaar de stap naar België met een nieuwe Belgische webshop.

Wie ’s avonds naar zijn computerscherm tuurt, zal niet snel moe worden. Tenzij je een blauw lichtfilter installeert. Microsoft test de functie alvast uit voor Windows 10.

Advertentie

Windows 10

’s Avonds computeren heeft één groot nadeel: je wordt er niet moe van. De heldere lichtbak voor je ogen helpt niet, maar het heeft vooral te maken met een bepaald licht dat je niet moe maakt. Direct gaan slapen is niet aan de orde, iets wat ook pijnlijk duidelijk wordt wanneer je je smartphone nog gebruikt in bed voor het slapen.

Waarom blauw licht? Doorheen de dag is het blauwe kleurenspectrum belangrijk om onze aandacht, reactietijd en humeur op peil te houden. Perfect dus, maar niet voor ‘s avonds voordat we naar bed moeten. Het verstoort de aanmaak van Melatonine, waardoor je niet vermoeid wordt en bijgevolg de slaap niet kan vatten.

Er bestaat al software zoals het fantastische f.lux, maar standaard heeft Windows niets voorzien om je ogen te sparen ’s avonds of ’s nachts. Daar komt nu verandering in. Gisteren werd er een nieuwe build van Windows 10 naar testers gepusht, met enkele duidelijke visuele aanpassingen. De blauw lichtfilter zit echter nog heel diep verstopt in de instellingen.  Twittergebruiker Core merkte de functie binnen de snelle instellingen, maar ze kan nog niet worden ingeschakeld.

 
Steeds meer fabrikanten voorzien zo’n filter standaard in hun monitoren, maar de activatie ervan is dikwijls omslachtig. Dan is een geïntegreerde oplossing veel gemakkelijker. Zeker wanneer het automatisch wordt geactiveerd, afhankelijk van de stand van de zon zoals f.lux nu al doet.

Andere partijen zoals Samsung brengen dezelfde filter voortaan ook standaard naar hun smartphones, met de Galaxy Note 7 als eerste toestel. Dat Microsoft het probleem rechtstreeks in Windows zelf wil aanpakken is goed nieuws en kan menig computergebruiker potentieel een betere nachtrust bezorgen.

Advertentie