Volvo wil dat iedereen binnenkort zelfrijdende wagens maakt. Idealiter doen andere fabrikanten dat met software die de autobouwer zelf via een nieuw bedrijf gaat verslijten.

volvo

Wie dezer dagen de radio opzet, hoort reclame van Volvo passeren. Pilot Assist moet chauffeurs helpen om in hun baanvak te blijven. De technologie is een voorbode van wat komen gaat: Volvo werkt naarstig aan technologie voor echt zelfrijdende wagens en plant pionier te zijn in het veld.

Volvo heeft het niet zo met de autopilot van Tesla en mikt zelf op een allesomvattender, slimmer en veiliger systeem. Hoe dat er uit gaat zien weten we nog niet, maar wanneer het klaar is zullen ook andere autobouwers er mee aan de slag kunnen. Samen met Autoliv start Volvo een samenwerking die de autonome autosoftware moet beheren en verkopen. Fabrikanten zonder de nodige know-how kunnen in de toekomst licenties nemen op Volvo’s eigen software.

Het nieuwe bedrijf heeft nog geen naam maar in een persbericht laat Volvo alvast weten dat het niet uitsluitend autonomie-software zal verkopen. Ook assistentiesoftware gericht op veiligheid wordt onder de nieuwe samenwerking ondergebracht. Zowel Volvo als Autoliv zullen hun bestaande producten en licenties onder het dak van het nieuwe bedrijf onderbrengen.