Nieuws

Snowden pleit bij Obama om vergiffenis

Klokkenluider Edward Snowden is zijn bestaan in Rusland beu en vraagt om gratie van de Amerikaanse president. “Ik deed niemand kwaad en bewees de bevolking een dienst.”

Na drie jaar ballingschap wil Edward Snowden terugkeren naar zijn familie in de Verenigde Staten. In een interview met de Britse Guardian vraagt de klokkenluider aan Obama om hem te pardonneren, zodat hij opnieuw het land in kan zonder gearresteerd te worden wegens landverraad. Vandaag verblijft Snowden nog steeds in Rusland.

“Ik denk dat, als je kijkt naar de balans, de wetten van ons land veranderd zijn,” meent Snowden. Op die manier wil hij stellen dat hij wanpraktijken heeft blootgelegd, die erkend zijn door verschillende mensen, diensten en regelgevende instanties. “Het congres, de rechtbanken en de president hebben allen hun beleid aangepast als gevolg van mijn onthullingen.”

Geheim agenten

[related_article id=”184065″]Om zijn vergiffenis te rechtvaardigen, haalt Snowden aan dat de gevreesde slachtoffers onder geheim agenten er nooit gekomen zijn. Bij het begin van de hele affaire was dat de grootste zorg van de VS: geheim agenten waren mogelijk gecompromitteerd door Snowdens actie.

Het wordt stilaan een erg drukke week voor Snowden. Eerder deze week kwam de biografische film over zijn leven uit, van de hand van Oliver Stone, met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol. Daarnaast begonnen enkele prominente Amerikaanse mensenrechtenorganisaties petities om Obama te overtuigen van Snowdens gelijk. Momenteel hebben al 57.000 mensen een petitie ondertekend.

De kans dat Snowden binnenkort naar huis mag, blijft niettemin erg klein. Hoewel Obama vrede en begrip predikt, staat zijn administratie erom bekend geen medelijden te hebben met klokkenluiders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business