Nieuws

Skype weigert medewerking aan Belgisch gerecht

Het Mechels parket vraagt een boete van 48.000 euro voor Skype omdat de berichtendienst geen gesprekken wil of kan uitleveren.

 

Berichtendienst Skype, onderdeel van Microsoft, kijkt aan tegen een boete van 48.000 euro. Dat vroeg het Mechels parket aan de correctionele rechtbank, omdat Skype weigert gesprekken uit te leveren tussen enkele gebruikers. Het parket claimt dat de dienst op die manier een gerechtelijk onderzoek tegenwerkt. Skype beweert ondertussen dat het parket sjoemelde met enkele bewijsstukken.

[related_article id=”183854″]

Zo zou het parket elementen hebben weggelaten die in het voordeel spraken van Skype. Ook zou er met een datum geknoeid zijn, waardoor dat bewijsstuk nu vals is. Zowel Skype als Microsoft wijzen daarnaast op het belang van de privacy, en vragen om het dossier onontvankelijk te verklaren, of anders een vrijspraak te krijgen.

Belgisch of niet

Het gaat om een onderzoek dat liep in 2012. Het parket vroeg toen aan Skype om gesprekken tussen gebruikers uit te leveren, waar de dienst op reageerde door gedeeltelijke gegevens over te dragen: IP-adressen, e-mailadressen, accountgegevens en voorgeschiedenis van de gebruikers, weet De Morgen. De eigenlijke gesprekken waren volgens Skype geen mogelijkheid vanwege technische redenen.

Het parket nam met die uitleg geen genoegen en stelt Skype in gebreke. De dienst zou haar volledige medewerking moeten verlenen aangezien die, door in België te opereren, onder de Belgische telecomwetgeving valt. Skype beweert dan weer dat het geen operator is, maar gewoon een bedrijf dat software aanbiedt. De internetprovider zou volgens hen verantwoordelijk zijn voor het eigenlijke verkeer. Wil het parket toch de medewerking van de dienst, dan zou dat volgens die laatste via het Luxemburgse gerecht moeten, waar Skype een kantoor heeft.

Een uitspraak komt er waarschijnlijk op 13 oktober.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business