De iPhone 7 heeft onder meer twee PMB5750 RF-modules aan boord. (Beeld: Chipworks)

Uit destructief onderzoek van Chipworks blijkt dat Intel de modem mocht leveren voor sommige modellen van de iPhone 7.

De iPhone 7 heeft onder meer twee PMB5750 RF-modules aan boord. (Beeld: Chipworks)
De iPhone 7 heeft onder meer twee PMB5750 RF-modules aan boord. (Beeld: Chipworks)

Intel blijft naar nieuwe manieren zoeken om zich niet overbodig te maken in het mobiele tijdperk. Hoewel het eerder dit jaar de stekker heeft getrokken uit zijn mobiele SoFIA-chip, geeft het de strijd niet op. Onderzoek van Chipworks brengt aan het licht dat de chipfabrikant de modem mocht leveren voor sommige versies van de iPhone 7.

 

Chipworks haalde een Amerikaanse iPhone 7 (model A1778) uit elkaar en legde de ingewanden bloot. Daaruit bleek dat de ingebouwde modem afkomstig was van niemand minder dan Intel. Dit in tegenstelling tot het model dat eerder door iFixit werd ontleed, waarin een modem van Qualcomm werd aangetroffen. Daarnaast werden ook twee RF-modules en een chip voor energiebeheer van Intel aangetroffen.

Dat verschillende modellen van de iPhone niet dezelfde ingewanden hebben, is niet zo vreemd. Smartphonefabrikanten moeten op korte tijd honderdduizenden tot miljoenen telefoons kunnen verschepen. Om het productieproces te stroomlijnen, gaan ze wel vaker in zee met verschillende leveranciers van onderdelen. Bovendien is het vaak ook nodig – bijvoorbeeld in het geval van een lte-modem – om een toestel compatibel te maken voor verschillende markten.

De aanwezigheid van Intel-apparatuur in (sommige modellen van) de iPhone kan potentieel een belangrijke rol spelen voor het bedrijf in zijn mobiele ambities. Vorige maand maakte de chipbakker nog bekend dat het voortaan ook onder licentie ARM-chips zal maken om de smartphones van morgen aan te sturen. LG maakte reeds bekend dat het de technologie van Intel zal gaan gebruiken in toekomstige projecten.