Nieuws

Hackers kunnen draadloos controle nemen over Tesla

Onderzoekers zijn er in geslaagd vanop afstand een Tesla te doen remmen, de ruitenwissers in te schakelen en het zonnedak te openen.

Onderzoekers van Keen Security Lab zijn erin geslaagd de controle over een Tesla over te nemen. Hiervoor misbruikten de beveiligingsspecialisten een lek in de CAN-bus van de wagen. Een Controller Area Network is een seriële databus die in wagens wordt gebruikt om verschillende systemen aan te sturen.

Om de controle van de wagen over te nemen, dient het voertuig aangesloten te zijn aan een kwaadaardige wifi-hotspot. De onderzoekers demonstreren in een video hoe dit kan gebeuren wanneer een Tesla-eigenaars op zoek gaat naar het dichtstbijzijnde laadpunt via het touchscreen van zijn wagen. Eenmaal de hackers verbinding hebben gemaakt met de Tesla kunnen ze onder andere de deur ontgrendelen en de remmen controleren.

Wanneer de Tesla Model S zich in parkeermodus bevindt, kunnen de onderzoekers het zonnedak openen, een autozetel verplaatsen en de pinkers inschakelen. Verder kan je in de video zien hoe de hackers het touchscreen en dashboard onbruikbaar maken door een eigen afbeelding te tonen en de deur van de wagen ontgrendelen.

Ook wanneer de Tesla aan het rijden is, kunnen de onderzoekers van Keen Security Lab allerhande kattenkwaad uithalen. De beveiligingsspecialisten kunnen de ruitenwissers aanzetten en sproeivloeistof laten spuiten. Ook kunnen ze de buitenspiegels dichtklappen wanneer de auto van rijbaan verandert en het koffer openen. Tot slot tonen de hackers in hun video hoe een medewerker die 20 kilometer verwijderd is de remmen van de wagen kan inschakelen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen met Tesla gedeeld. Binnen de tien dagen was het lek gedicht en had Tesla een update uitgestuurd over-the-air.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business