Snapchat komt voor het eerst met een hardwareproduct op de markt. Spectacles is een slimme zonnebril met ingebouwde camera.


spectacles

Snapchat, de razend populaire app om korte filmpjes te delen die daarna weer verdwijnen, komt met een hardwareproduct op de markt. De Spectacles is een slimme zonnebril waarmee je videoclips in intervallen van 10 seconden kan opnemen en rechtstreeks delen in de app. Het idee doet wat denken aan een afgeslankte versie van Google Glass, met focus op het maken en delen van video.

Het jonge bedrijf – dat rond de 20 miljard dollar wordt gewaardeerd – herdoopt zichzelf tot Snap, Inc. om te reflecteren dat het voortaan meer maakt dan alleen een applicatie. Maar wat zijn de nieuwe Spectacles nu precies? We beantwoorden je belangrijkste vragen.


Hoe werkt Spectacles?

De Spectacles beschikken over één enkele knop om een opname te beginnen. Druk één keer en je maakt een video van 10 seconden. Door twee of drie keer te drukken, verleng je dat respectievelijk tot 20 of 30 seconden. Aan de binnenkant van de bril gaat een lampje branden om te informeren dat je aan het filmen bent. Een lampje aan de buitenkant waarschuwt mensen in de omgeving.

De camera op de bril heeft een lens met een beeldhoek van 115 graden, vergelijkbaar met het gezichtsveld van een mens en filmt circulaire video. Daardoor maakt het niet uit of je de gemaakte beelden in portret of landschap bekijkt, de app past het beeld zelf aan op hoe je telefoon georiënteerd is. Het idee van de Spectacles is dat je ervaringen zo vastlegt dat ze achteraf opnieuw kunnen beleefd worden alsof die persoon er zelf bij is.

[related_article id=”185269″]

Hoe werkt Spectacles met Snapchat?

Spectacles wordt gekoppeld aan je Snapchat-account en verbindt draadloos met je telefoon. Op Android gebeurt dat via wifi. Op iOS verloopt de verbinding standaard via bluetooth, maar heb je eveneens de mogelijkheid om wifi te gebruiken. Is je telefoon niet in de buurt, dan bewaart Spectacles je filmpjes tot je weer verbinding maakt.

Hoe zit het met batterijleven?

Snap(chat) belooft ongeveer een dag batterijleven. Het waarschuwingslampje aan de buitenkant van de bril geeft tevens aan hoeveel energie er nog in de bril zit wanneer je er twee keer op drukt. De bril wordt geleverd met een case om de bril op te laden. Een volledig opgeladen case kan de Spectacles vier keer herladen.

Wanneer is de bril beschikbaar en aan welke prijs?

De Spectacles zullen beschikbaar zijn voor 130 dollar in het zwart, groenblauw en koraal. Een lanceringsdatum is voorlopig nog niet bekend. Snap heeft wel al laten weten dat de bril in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten op de markt verschijnt in beperkte oplage. Of en wanneer Spectacles de oceaan zal oversteken, is op dit moment nog niet bekend.

Waarom doet Snap dit?

Het nieuws van de Spectacles kwam als een donderslag bij heldere hemel, al waren er eerder al wel geruchten die in de richting wezen. De stap naar eigen hardware opent een potentieel zeer lucratieve nieuwe markt voor Snap, dat vanwege zijn hoge waardering met argusogen wordt bekeken om zichzelf te bewijzen. Ondertussen worden de onderscheidende functies van Snapchat ook door concurrenten als Facebook en Instagram geadopteerd, wat de groei van de app – die ondertussen meer dan 100 miljoen dagelijkse gebruikers telt – mogelijk onder druk zet.

https://www.youtube.com/watch?v=XqkOFLBSJR8