Nadat een journalist twee hackers aan de galg praatte, werd zijn website gebombardeerd door een DDoS-aanval. Google kwam tussenbeide om het vrije woord te verdedigen.

Advertentie

ddos aanval

Nadat hij twee grote verkopers van cyberaanvallen openbaar maakte, wat leidde tot hun arrestatie, kreeg Brian Krebs te maken met een persoonlijke afrekening. Krebs, een beveiligingsjournalist, zag zijn website het mikpunt worden van een zware DDoS-aanval (Distributed Denial of Service). Op piekmomenten kregen zijn servers tot 620 Gigabit/s te verwerken. Krebs nam daarop zijn toevlucht tot de servers van Google.

[related_article id=”185939″]Via Project Shield probeert Google kleine en grote websites online te houden die in een cyberstorm terechtkomen. Op deze manier probeert het het vrije woord te beschermen van censuurgerichte aanvallen die vandaag maar al te makkelijk te bestellen en uit te voeren zijn.

Censuurgericht

Akamai, de oorspronkelijke beveiliger van de servers van Krebs, liet zijn cliënt vallen tijdens de aanval, aangezien hij te duur was om te beschermen. Zij gaven als argument dat het hen miljoenen zou kosten om de website van Krebs te beschermen. De aanval bestond dan ook uit een massa aan IoT-toestellen – aangezien die snel en erg makkelijk te hacken zijn. Waarschijnlijk waren erg veel set-topboxen, beveiligingscamera’s en routers betrokken bij de aanval.

Krebs maakt van de gelegenheid gebruik om te wijzen op het gevaar van dergelijke censuur. Hij zegt dat het voor kleine media te duur wordt om de vrije meningsuiting te blijven verkondigen wanneer cyberaanvallen zo makkelijk te bestellen zijn. Hij roept dan ook op om werk te maken van een betere beveiliging.