Terwijl het steeds moeilijker wordt om iPhones of de iCloud te hacken, wordt het makkelijker om informatie uit back-ups te stelen.


iphone7-gitzwart

De laatste nieuwe iOS-upgrade maakt de back-ups van je iPhone of iPad snel en makkelijk te hacken, zo schrijft Forbes. De zwakte werd ontdekt door het Russische Elcomsoft, een bedrijf dat tools maakt om iPhones te hacken. Zij ontdekten dat het nieuwe wachtwoordverificatiesysteem vele beveiligingscontroles overslaat. Vorige versies van iOS doen die wel, wat hacken daar moeilijk maakt.

Inbreken op een iPhone of een iCloud die verbonden is met eentje, in de hoop gegevens te stelen, werd moeilijker gemaakt met iOS10 – weerhield dat een tiener er niet van om de beveiliging toch te omzeilen op amper één dag. De beveiliging van back-ups via iTunes worden dan weer zwakker.


De hackers van Elcomsoft beweren dat een wachtwoord nu 2500 keer sneller kan worden geraden dan voorheen. Toen kon een speciale tool slechts 2400 wachtwoorden per seconde uitproberen. Dat cijfer ligt nu op 6 miljoen mogelijkheden. Op deze manier kan een hacker een iPhone forceren tot een back-up, waarna de informatie erin snel kan worden uitgelezen.

Apple heeft reeds laten weten dat het werkt aan een oplossing. Vandaag heeft de fabrikant van alles iOS-gerelateerd overigens ook al een probleem opgelost met de Lightning-oortjes. Die crashten door een compatibiliteitsprobleem met het nieuwste besturingssysteem.