Nieuws

Facebook introduceert Messenger Lite voor zwakke Androids

Na Facebook Lite komt er ook een Messenger Lite. Die moet gebruikers in groeilanden of mensen met zwakke Androids betrekken in het chatgewoel.

Chat-apps springen weer als paddestoelen uit de grond. Google bracht recent nog enkele opties uit, terwijl de Meerkat-ontwikkelaars Houseparty op de markt brachten. Facebook komt nu met een alternatief voor zijn eigen Messenger-app. De Lite-versie van zijn populaire chatdienst moet mensen uit groeiregio’s aantrekken. Ook mensen met een zwak Android-toestel zijn er iets mee.

De app zal vermoedelijk enkele intensieve functies achterwege laten, zoals de chatbots, terwijl het andere aspecten zal behouden. Berichten, emoji, stickers en links delen zullen aanwezig blijven, terwijl groepsgesprekken met beeld vermoedelijk het onderspit zullen delven.

Licht en goedkoop

Op die manier kan Facebook proberen om de app licht te houden voor Androids met een lichte processor en weinig RAM-geheugen. Ook moet de app zo in staat zijn om netwerkkosten laag te houden, aangezien de delen die een krachtige verbinding vragen worden geschrapt. In theorie zou de app dus ook minder kosten voor armere gebruikers.

De app wordt gelanceerd in Kenya, Sri Lanka, Tunesië en Venezuela, maar zal binnen afzienbare tijd ook de overstap maken naar de rest van de wereld. Over een iOS-versie is nog geen woord gerept, al lijkt het weinig waarschijnlijk dat die er komt; zie een iPhone kan betalen, bevindt zich waarschijnlijk niet in een regio waar je nood hebt aan Messenger Lite.

Filantropie

Ook dit project past weer binnen het plaatje van Mark Zuckerberg als filantroop. In zijn droomvisie heeft heel de wereld toegang tot goed internet en staat iedereen in verbinding met elkaar, en dan uiteraard liefst via Facebook. Ergens komen er natuurlijk ook extra reclame-inkomsten bij kijken, maar Zuckerberg en de zijnen proberen toch voornamelijk te focussen op het menselijke aspect.

Om internet naar armere regio’s te brengen, werkt Facebook momenteel aan diverse projecten, waaronder een satelliet die internet in Afrika moet verbeteren. Die satelliet ontplofte helaas mee met de Falcon 9 van Space X begin vorige maand. Over een nieuwe lancering is nog niets geweten.

appchatlitemark zuckerbergmessenger litemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen