Nieuws

Apple verliest patentstrijd rond Facetime en moet boete betalen

De iPhone-bouwer is dan toch niet oppermachtig. Na een lang uitgesponnen juridische strijd moet het bedrijf een boete betalen van 300 miljoen dollar aan een communicatiebedrijf.

Het Amerikaanse systeem van patenten komt overeen met een wilde dag in de jungle. Er wordt dagelijks lustig gegoocheld met de patenten, en af en toe pakt dat verkeerd uit voor de grote spelers. Zo moet Apple een boete betalen van 300 miljoen dollar aan VirnetX, een bedrijf dat eigenlijk werkt met communicatietechnologie zoals 4G, maar in wezen zijn winst haalt uit patentenclaims.

[related_article id=”184653″]VirnetX maakte zich de afgelopen jaren op die manier allesbehalve populair bij grote spelers zoals Cisco, Skype, Siemens en Apple. Ze worden daarom vaak afgedaan als pestkoppen die zich liever bezighouden met poen scheppen via rechtszaken dan met hun eigenlijke domein.

VirnetX beweerde dit keer dat Apple inbreuk pleegde op patenten rond onder meer VPN-verbindingen in de populaire FaceTime- en iMessage-apps. In eerste instantie moest Apple 625 miljoen dollar ophoesten, maar dat bedrag werd in beroep teruggeschroefd naar 300 miljoen, omdat de juryleden van het eerste proces in de war waren, volgens de rechter van het tweede proces.

De zaak loopt al sinds 2010 en lijkt hiermee nog niet helemaal beslecht te zijn. Het ziet er namelijk naar uit dat VirnetX de zaak op de spits gaat drijven en Apple nu gaat aanklagen wegens inbreuk met voorkennis. Uit enkele documenten uit de rechtszaak bleek namelijk dat Apple weet zou hebben gehad van de patenten en ze alsnog verkoos te negeren. De zaak kan zo nog een lange staart krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business