Nieuws

Ricoh’s nieuwe 360°-camera heeft teleurstellende specificaties

De Ricoh Theta en zijn opvolger waren de eerste eenvoudige en kwalitatieve 360°-camera’s. De nieuwste versie van de Theta moet echter onderdoen voor de kersverse concurrentie.

Sinds vorig jaar is de Ricoh Theta S op de markt. Die handige camera kan 360°-bolpanorama’s maken. Die kan je dan op de computer bekijken maar je kan er ook inkruipen met een VR-bril. De Theta S was heel eenvoudig in gebruik met een acceptabele fotokwaliteit maar een erg ondermaatse videokwaliteit. De Theta S was echter een vernieuwend product, en tijdens de lancering deed niemand beter.

Identieke specificaties

Ricoh introduceert nu een opvolger: de Theta SC. De specificaties van de SC verschillen nauwelijks met die van de S. Opnieuw kiest Ricoh voor twee 12 megapixel-lensen met een f2.0-diafragma. Dat resulteert in 24 megapixel-bolpanorama’s. De videocapaciteiten van de Theta SC blijven teleurstellend. Het toestel neemt nog steeds op in een 1080p full HD-resolutie.

24 megapixel en full HD klinkt voldoende maar is dat niet. De camera maakt immers sferische beelden. Wanneer je die bekijkt, zie je slechts een deel van het totale panorama. De resolutie daarvan ligt een stuk lager. Voor foto’s is 24 megapixel best degelijk, maar full HD voor video is veel te weinig. Wanneer je de video bekijkt via bijvoorbeeld YouTube, is de kwaliteit vergelijkpaar met een oude 360p-video, en daar wordt niemand gelukkig van.

Ondermaats

Tussen de lancering van de S en deze SC is er heel wat veranderd in de markt van de sferische camera’s, waardoor Ricoh met dit toestel teleurstelt. Verschillende kleinere merken maar ook giganten als Samsung introduceerden hun eigen versie van de 360°-camera. Die dingen kunnen in de regel 4K-video opnemen. De 4K-filmpjes gemaakt met de Gear 360 zien er bijvoorbeeld degelijk uit, maar zelfs daar wens je als kijker een iets hogere resolutie.

In de VS is de Theta SC al beschikbaar. De camera kost er 300 dollar, wat goedkoper is dan de vorige Theta alsook de concurrentie. Het toestel is bovendien iets kleiner dan zijn voorganger. In vergelijking met de Gear 360 is het open karakter van de Ricoh Theta SC eveneens een voordeel: het type telefoon dat je hebt, maakt niet uit. Afgaande op de specificaties denken we echter dat de meerprijs van toestellen zoals de Gear VR gezien de veel hogere kwaliteit van de video te rechtvaardigen is. Bij ons zou de camera vanaf het einde van de maand beschikbaar zijn voor 299 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business