Nieuws

Bot verklapt wanneer dictators stiekem naar Europa komen

Wanneer een leider van een autoritair regime in Gèneve landt, maakt een Twitterbot dat automatisch wereldkundig. De bot moet duistere geldpraktijken van dictators uit de schaduwen halen.

Het Zwitserse Genève biedt onderdak aan de Verenigde Naties maar ook aan tal van banken die het bankgeheim nog erg serieus nemen. Daar houden de dictators van de wereld wel van. Wanneer ze stiekem van en naar Genève vliegen, heeft dat vaak niets met diplomatie of de VN te maken.

Klikspaanbot

Een Zwitserse journalist hoopt met de hulp van een Twitterbot de duistere praktijken van de autoritaire machtshebbers in een streep daglicht te zetten. De bot maakt gebruik van gegevens verzameld via ADS-B-signalen, weet The Verge. Die signalen worden opgevangen door amateurs wereldwijd. Ze vermelden het staartnummer van een vliegtuig, en dat volstaat om te achterhalen om welk type toestel het gaat en waar het geregistreerd is. De signalen liggen aan de basis van populaire vliegtuigwebsites zoals Flightradar24.

De journalist configureerde zijn bot zo dat die alarm slaat telkens een verdacht vliegtuig afkomstig van een niet-democratisch regime het luchtruim van Genève binnenvliegt. Het systeem stuurt vervolgens een tweet de wereld in met de nodige details. Zo lezen we dat er 18 uur geleden een Boeing 737 van de Kazakstaanse overheid is aangekomen in Genève, en dat er op 10 oktober een Airbus A320 van de Qatarese koninklijke familie terug vertrok.

Geen geheimen meer

De Twitterbot heeft als doel om het gaan en staan van de dictators publiek te maken. François Pilet, die het systeem ontwikkelde, wil andere journalisten zo de kans geven om dictators te volgen en eventuele patronen te ontdekken. Hij hoopt vooral dat enkele dictators zo door de mand vallen omdat ze gestolen geld op de bank komen zetten.

Het systeem traceert vliegtuigen toegeschreven aan landen die volgens de Democratie-index van The Economist in 2015 een autoritair regime hadden. Het gaat onder andere om Koeweit, Jordanië, Algerije en Angola maar ook Rusland. “Wanneer ze naar Genève komen, denken ze dat ze dat geheim doen”, verduidelijkt Pilet. “Ik vind het een cool idee dat er telkens de wielen van hun vliegtuig de startbaan raken automatisch een tweet uitgaat met ‘Hallo, jij bent hier en nu is dat publiek’”.

Privéjets en jachten

Voor snode dictators die een privévliegtuig nemen, heeft Pilet nog geen oplossing. Het bestaande systeem is in principe toereikend maar het ontbreekt de journalist aan betrouwbare informatie over de staartnummers van dergelijke vliegtuigen. De Zwitser hoopt in de toekomst iets gelijkaardigs te doen rond andere luchthavens en met privéschepen en jachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business