Nieuws

Google Pixel en Pixel XL: het verdict is binnen

Op het internet zijn de eerste recensies opgedoken van de Google Pixel en Pixel XL. Heeft Google goud in handen? Wij destilleren de belangrijkste indrukken.

Google Nexus is dood, leve de Google Pixel. Het nieuwe smartphonemerk neemt de scepter over en zet de missie voort om aan de wereld te tonen wat Android echt in zijn mars heeft. De eerste “phone by Google” is een ondubbelzinnige premiumtoestel dat zich meet met concurrenten als de Apple iPhone 7 en de Samsung Galaxy S7.

Home run

De Google Pixel komt in twee varianten: de standaardversie en een XL-versie met betere schermresolutie en grotere batterij. In de Verenigde Staten zijn de toestellen vanaf 20 oktober beschikbaar, de lanceringsdatum in Europa is nog onduidelijk.

Ondertussen hebben verschillende Amerikaanse websites hun recensies van de smartphones gepubliceerd. De teneur is duidelijk en bijna unaniem positief, de enkele valse noot niet te na gelaten. Verge-redacteur Dieter Bohn noemt de toestellen een “home run“, voor Wired-recensent David Pierce zijn de Pixels de telefoons die hij vanaf nu iedereen zal aanraden als ze naar “het beste toestel” vragen. Gizmodo is een van de weinige websites die eerder kritisch staat tegenover de telefoons en stelt dat ze niet kunnen tippen aan de iPhone. We zetten de belangrijkste opmerkingen hieronder op een rij.

Design

Het design van de Pixels is meteen één van de punten waarover de recensenten het minst te spreken zijn. Het uiterlijk van de Pixel doet sterk aan de iPhone denken, met zijn combinatie van metaal en glas. Engadget noemt de telefoon “saai” en vindt dat hij persoonlijkheid mist, terwijl Gizmodo het als “lelijk” bestempelt.

Het enige element waarmee de Pixels zich visueel onderscheiden is een glazen paneel op de bovenhelft van de achterkant van de telefoon. De achterkant huist ook de vingerafdrukscanner, die uitstekend werkt.  Onderaan vind je een USB Type-C-uitgang, bovenaan bevindt zich de audiojack. De heldere kleuren van het amoledscherm zijn aantrekkelijk, al valt over de duurzaamheid van het scherm te discussiëren. The Verge rapporteert dat het scherm van hun testtoestel barsten vertoonde na een kleine val.

 

 

Supersnel

Een ding waar de reviews het allemaal over eens zijn: de Google Pixel is een snelle jongen. De prestaties van de telefoons met de Qualcomm Snapdragon 821 liggen dicht tegen die van rivalen iPhone 7 en Galaxy S7. Al merkt Engadget wel op dat Google de theoretische 2,4 GHz van de chip beperkt heeft tot 2,15 GHz, waarschijnlijk om een balans te houden tussen snelheid en autonomie. Dat heeft gewerkt: de beide telefoons zingen het lang uit op één oplaadbeurt. Vooral de Google Pixel XL is een uitschieter en haalt makkelijk een dag.

Camera

Bij de lancering van de Google Pixel schepte Google op dat de toestellen de allersnelste camera’s op de markt zouden bevatten. De 12,3 megapixelcamera met een f/2.0 diafragma wist alvast de recensenten te imponeren. Er zijn enkele minpuntjes aan te merken: er is geen optische beeldstabilisatie (wel een elektronische beeldstabilisatie) en de autofocus zou af en toe kuren vertonen, maar over het algemeen wist het de goedkeuring van de testers weg te dragen. The Verge stelt dat de camera even sterk is als deze van de Galaxy S7 en de iPhone 7, en dat het enige onderscheidende element tussen de drie de nabewerking van de software is. Bij de Google- en Samsung-telefoon is die nabewerking duidelijk, terwijl de iPhone 7 voor een meer natuurlijk resultaat kiest.

Android

De Pixel-telefoons moeten net als hun Nexus-voorgangers een uithangbord zijn voor de sterktes van het Android-besturingssysteem. De smartphones draaien als eerste toestel op de markt Androidversie 7.1, krijgen enkele speciale Pixel-functies mee en huizen ook als eerste de Google Assistant.

De Pixel-extra’s zijn leuk. De belangrijkste is waarschijnlijk deze voor Google Photos. Google biedt aan gebruikers ongelimiteerde cloudopslag voor Google Photos, zonder beperkingen op de beeldkwaliteit. Verder is er ook een aparte launcher met eigen aanpassingen aan de interface. Zo is de app drawer niet meer vertegenwoordigd door een knop (die wel terug te halen is als je dat wil) maar kan deze tevoorschijn gehaald worden door naar boven te swipen.

Google Assistant roept gemengde reacties op. Men is het er bijna unaniem over eens dat het een van de meest geavanceerde AI’s op de markt is, maar er zijn ook duidelijke limieten te merken aan de intelligentie van de software. De samenwerking met apps kan beter, iets waar Google momenteel aan werkt. Gizmodo is het negatiefst: volgens redacteur Michael Nunez is de Assistant enkel een “over het paard getilde versie van Google Now”.

Android 7.1 zelf is een degelijke update, maar niet overdonderend. De Daydream-ondersteuning is pas te testen wanneer ook de VR-bril beschikbaar zal zijn. De toevoeging van een lichtfilter die je ogen minder vermoeit is een nuttige functie, maar ook niet meer. The Verge stelt dat Google nog wat polijstwerk zou moeten uitvoeren om het platform naar een volgend niveau te tillen.

En verder

[related_article id=”186789″]Het feit dat de Google-toestellen niet waterdicht zijn is voor velen een afknapper, zeker omdat de directe concurrenten dat wel hebben weten te bewerkstelligen voor hun modellen. Een ander niet onbelangrijk detail is dat de telefoons geen uitbreidbaar geheugen hebben – standaard heb je zo’n 24 GB van de 32 GB beschikbaar bij het instapmodel. Daarnaast merkt Engadget ook op dat de Quite Black-versie van de smartphone eigenlijk eerder naar grijs neigt.

Conclusie

Zowel The Verge als Engadget stellen dat het bedrijf met de Pixel en de Pixel XL een sterk fundament gelegd heeft om hun nieuwe smartphonelijn op uit te bouwen. “Android-fabrikanten mogen bang beginnen te worden,” aldus Engadget. Over het feit of de Google Pixel zijn rivalen overklast dan wel juist te kort schiet, is te debatteren, maar niemand betwijfelt dat de prestaties en de camera tot de top behoren. Dat Google daarvoor vanaf nu ook een premium prijs vraagt, valt te betreuren, maar lijkt alleen maar fair in vergelijking met de concurrentie. Het is nu alleen wachten tot een definitieve lanceringsdatum voor de Benelux.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business