Nieuws

Makerbot 3D-printer op iBood: een koopje?

iBood biedt vandaag de Makerbot Replicator aan een fikse korting aan op iBood. Is het een goed moment om toe te happen?

De 5e-generatie Makerbot Replicator is een closed source printer. Dat wil zeggen dat je niet zomaar al het beschikbare filament door het toestel kan jagen en dat je bovendien gebonden bent aan printsoftware van Makerbotzelf. Langs de ene kant is dat beperkend, langs de andere kant zorgt het er in principe voor dat er minder kan verkeerd lopen.

De gebruiksvriendelijke software maakt de Makerbot een goede keuze voor wie zijn eerste stappen in de wereld van 3D-printing wil zetten, maar zelfs met de korting van iBood blijft de investering pittig. De koopjeswebsite biedt het toestel aan voor 1.499,95 euro, een korting van 46 procent tegenover de adviesprijs van 2.790. De korting lijkt ons deze keer niet overdreven aangezien de werkelijke verkoopsprijs van de Makerbot vandaag inderdaad in die prijsklasse zit.

Verbindingsmogelijkheden

De strak afgewerkte printer kan je via usb aan je computer verbinden, maar werkt ook via wifi of een usb-stickje. Dat is een stuk eleganter dan de microSD-kaart waarmee de meeste printers vandaag werken. De printkwaliteit van het toestel zou volgens verschillende online reviews bijzonder goed zijn, zodat de Replicator zich zonder schroom tot het segment van de high end-printers mag rekenen.

1.500 euro is in dat geval geen overdreven prijs. 3D-printers worden steeds betaalbaarder, maar betrouwbare exemplaren met een hoge printresolutie kosten al snel 2.000 euro of meer. Als je een budget op reserve hebt en altijd al geïnteresseerd was in 3D-printers, dan ben je veel beter af met dit exemplaar dan met een budgetprinter van 500 euro die voor meer frustratie dan succesvolle prints zal zorgen.

Beperkingen

De vorm van de Replicator moet je natuurlijk in het achterhoofd houden. Het toestel heeft een relatief brede basis met 25,2 x 19,9 centimeter, maar het bouwvolume rijkt maar 15 centimeter hoog. Dat is een ietwat vreemd formaat, zodat je hoge objecten, eventueel met ondersteuningen, op hun zijkant moet printen.

[related_article id=”184613″]

Verder ben je gebonden aan het Makerbot PLA-filament. Dat is iets duurder dan klassiek filament over open source-printers, en geeft je natuurlijk minder vrijheid om te experimenteren met andere materialen. Eén unieke feature die het vermelden tot slot nog waard is: de camera. Dankzij de kleine ingebouwde camera kan je je print via een app opvolgen. Dat is leuk, aangezien een 3D-model van formaat printen al snel een etmaal in beslag kan nemen.

Kopen?

Aan 1.500 euro blijft de Makerbot Replicator een nicheproduct, maar dankzij de korting is het toestel best interessant. Wat betrouwbaarheid, snelheid en gebruiksgemak betreft vinden wij de DeltaRocket Pro één van de beste printers van het moment. Die heeft bovendien een aanzienlijk groter bouwvolume en is open source, maar kost ter vergelijking 2.499 euro. De Replicator lijkt meer de competitie aan te gaan met de eveneens uitstekende Ultimaker 2+, maar ook daar betaal je ongeveer 700 euro meer voor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business