Nieuws

Intel wil wifi en USB 3.1 rechtstreeks in zijn chipset integreren

Chipsets voor moederborden zijn amper veranderd de afgelopen jaren, behalve de ondersteuning voor nieuwe opslagmediums en standaarden. Intel gaat daar misschien verandering in brengen volgend jaar.

Extremetech verwacht dat Intel voor zijn 300-series chipsets in 2017 wifi en USB 3.1 gaat integreren. Beide standaarden zouden heel handig zijn voor gebruikers. USB 3.1 Gen 2 biedt tot 10 Gbps aan datasnelheid, waar USB 3.0 op 5 Gbps de pijp aan Maarten geeft. Waarom specifiek USB 3.1? Omdat de hogere bandbreedte handig kan zijn voor monitors of krachtige externe opslagmediums.

Wifi integreren zou betekenen dat Intel zijn eigen chips zal gebruiken. Op zich is dat niet vreemd: haast alle mobiele SoC’s in smartphones en tablets hebben wifi op dezelfde chip zitten en hoeven geen extra chip. Dat Intel die wil integreren is goed nieuws voor iedereen die low-end moederborden plant te kopen en toch van wifi wil genieten, iets wat meestal voor duurdere moederborden was weggelegd.

[related_article id=”185387″]Maar wat met de concurrentie? We vermoeden dat fabrikanten zoals Realtek, Broadcom of Asmedia niet heel tevreden zouden zijn mocht Intel deze verandering doorvoeren. Dat betekent dat een aantal van hun chips overbodig worden, met grote verliezen als gevolg. Sommige chips zullen nog steeds hun weg vinden op high-end moederborden waar er opties in overvloed moeten zijn, maar dat is ook eerder een niche.

Intel wil duidelijk zijn wifi-chip in zoveel mogelijk toestellen integreren, en hoe beter dan rechtstreeks in de chipset. Het zet de concurrentie buitenspel, maar doet de draadloze oplossingen van Intel groeien. De desktopmarkt scheert geen hoge toppen meer, maar het aantal verkochte toestellen is nog steeds significant genoeg om voor te strijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business