Nieuws

Europees Parlement wil lagere roamingtarieven voor providers

Het Europees Parlement wil dat Europeanen evenveel moeten betalen voor mobiele diensten in het binnen- en buitenland. Om dit te bereiken zullen de wholesale tarieven voor providers verlaagd worden.

Om de roamingkosten voor Europeanen verder te verlagen, wil het Europees Parlement de zogenaamde wholesale tarieven goedkoper maken. De wholesale tarieven zijn de hoeveelheid geld die providers uit verschillende landen aan elkaar vragen om gebruik te mogen maken van hun infrastructuur. Europa heeft deze tarieven sinds 2007 al elk jaar verlaagd, waardoor roaming op negen jaar tijd meer dan 90 procent goedkoper is geworden voor de eindgebruiker.

Het Europees Parlement wil echter ‘roam like at home’ verwezenlijken, waarmee wordt bedoeld dat Europeanen in het buitenland evenveel betalen als in hun eigen land. De Europese lidstaten hebben hiervoor afgesproken om vanaf 2017 maximaal 4 cent per belminuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per megabyte aan te rekenen voor roamende gebruikers.

[related_article id=”186329″]

Om roamingtarieven voorgoed te laten verdwijnen, moeten de wholesale tarieven echter eveneens een stuk zakken. De Raad van regering van lidstaten had daarvoor voorgesteld om met tien euro per GB in 2017 te starten en deze prijs te laten zakken naar vijf euro in 2021. Het Europees Parlement is echter een stuk ambitieuzer. Het wil in 2017 beginnen bij vier euro per gigabyte en deze prijs laten dalen naar een euro per GB in 2021. Indien je in België een datapakket hebt van 50 euro, kan je vanaf 2021 50 gigabyte gratis gebruiken in het buitenland.

Alvorens de nieuwe tarieven worden doorgevoerd, dient de Raad eveneens akkoord te gaan met het voorstel van het Europees Parlement. De Raad zal vrijdag de prijzen bekijken, waarna de dienst samen met het Europees Parlement voor 15 februari 2017 een definitief akkoord moet bereiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business