Nieuws

Kijk hoe Atlas-robot balanceert op brokstukken

Het evenwicht van de robot Atlas is zopas een stuk beter geworden. Hierdoor is de machine in staat om over brokstukken te wandelen zonder zijn evenwicht te verliezen.

Boston Dynamics heeft met zijn robot Atlas al een hoop successen behaald. De robot met twee benen en armen kan zijn evenwicht bewaren in winterse landschappen en kan terug opstaan wanneer het is gevallen.  Ook is Atlas in staat om deuren te openen en kan het dozen oppakken.

Dankzij een software-update is het evenwicht van Atlas nog een stukje beter geworden. In een filmpje van Boston Dynamics is te zien hoe de robot zich een weg baant over brokstukken. Net als een mens houdt Atlas zijn armen gespreid, terwijl hij probeert zijn evenwicht te bewaren op de moeilijke ondergrond. Na enkele wankele stappen haalt Atlas zonder kleerscheuren het einde van het traject.

Om in dit opzet te slagen, bepaalt de robot de geometrie van het steunpunt onder zijn voet. Atlas verplaatst zijn gewicht lichtjes,  waarna het weet welke delen van de ondergrond geen gewicht kunnen dragen. Bij moeilijke stappen gebruikt Atlas bovendien het momentum van zijn bovenlichaam om zijn evenwicht te kunnen bewaren.

Momenteel wandelt Atlas nog erg traag over de brokstukken. Wanneer je beelden van de DARPA Robotics Challenge bekijkt, merk je echter hoe indrukwekkend de wandelkunsten van Atlas zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business