Nieuws

What3Words geeft de meest afgelegen plaatsen op aarde een adres

Niet elke plaats op aarde heeft een adres dat je makkelijk in je gps kan ingeven. De Britse start-up What3Words heeft daar een oplossing op gevonden.
Adressen vormen de basis van ons postsysteem en helpen ons makkelijk naar specifieke plaatsen te navigeren. Niet elke plaats op aarde heeft evenwel een adres. De Britse start-up What3Words brengt daar verandering in door elke plaats op aarde een uniek adres bestaande uit drie woorden toe te wijzen.

53 biljoen vakken

What3Words heeft de wereld in 53 biljoen vakken van elk 3 bij 3 meter opgedeeld. Voor elk vak werd door een algoritme een unieke combinatie van drie (kuise) woorden bepaald. Daarvoor doet het beroep op een collectie van 25 tot 40.000 woorden, afhankelijk van welke van de negen momenteel ondersteunde talen je gebruikt. Het algoritme koppelt elke woordcombinatie aan de respectievelijke coördinaten voor elk vak. Op die manier krijgen zelfs de meest afgelegen plaatsen op aarde een vast adres, bestaande uit drie woorden.In het Engels krijgt mijn bureau op onze redactie in Turnhout zo het adres jiffy.battle.trailing. Correspondentie voor mijn collega aan de andere kant van de redactieruimte kan geadresseerd worden aan strain.glitter.leotard. Het systeem van What3Words laat toe om tot op drie meter nauwkeurigheid je locatie aan iemand mee te delen. In het voorbeeld van onze redactie is dat nogal absurd, maar het kan wel zijn nut bewijzen voor reddingsoperaties in de bergen of postverdeling in afgelegen gebieden.Natuurlijk kan je in zo'n situaties ook beroep doen op de lengte- en breedtegraden, maar volgens What3Words is hun systeem van drie-woord-coördinaten veel eenvoudiger. "Het gebruik van woorden betekent dat ook niet-technische mensen eender welke locatie accuraat kunnen vinden, en sneller en eenvoudiger kunnen communiceren," klinkt het op de website van de start-up. "Het vermogen van mensen om drie woorden te onthouden is nagenoeg perfect, terwijl het vermogen om 16 cijfers, decimalen en windrichtingaanduidingen te onthouden bijna nul is." What3Words baseert zich wel op dat systeem van lengte- en breedtegraden, dat voor computers nog altijd superieur is, maar maakt het gebruiksvriendelijker voor de mens.De overheid van Mongolië is één van de eerste officiële instanties die overweegt om het systeem in gebruik te nemen voor hun postbedeling. Veel Mongolen leiden een nomadisch leven in de steppen en hebben geen vast adres, waardoor ze heel moeilijk te bereiken zijn met het klassieke adressysteem.

Foutdetectie

Om vergissingen verder uit te sluiten, heeft What3Words verschillende foutdetectiemethodes ingebouwd. Woorden die hetzelfde klinken, maar anders geschreven worden, zoals sale en sail, werden geschrapt. In dichtbevolkte gebieden werden vooral eenvoudige woorden gebruikt, terwijl langere woorden werden bewaard voor verlaten gebieden. Woordcombinaties die gelijkaardig klinken, werden bewust door het algoritme toegewezen aan plaatsen die ver uit elkaar liggen. Zo ligt table.chair.lamp in een ander continent dan table.chair.lamps. What3Words is beschikbaar als webapp, maar de software wordt ook via een API beschikbaar gesteld, zodat iedereen het in zijn eigen producten en diensten kan integreren. Het algoritme kan volledig offline werken en neemt minder dan 10 MB in beslag, zodat het op alle platformen en toestellen kan worden geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business