Nieuws

Foxconn ontvouwt plan om robots iPhones te laten maken

De Chinese fabrikant Foxconn voert voor heel wat electronicamerken het assemblageproces van hun producten uit, en heeft plannen om dat in de toekomst bijna volledig aan robots toe te vertrouwen.

Foxconn mikt erop om verschillende van zijn fabrieken quasi volledig te automatiseren. Het Chinese bedrijf neemt de assemblage van producten voor heel wat grote merken voor zijn rekening, waarvan de bekendste waarschijnlijk Apple is.

Foxconn heeft al grote investeringen gedaan om zijn werkkrachten te vervangen door robots. Het liet vorig jaar weten dat het meer dan de helft van zijn personeelbestand had ingekrimpt ten voordele van geautomatiseerde arbeid. Concreet ging het van 110.000 arbeiders naar 50.000 arbeiders. In hun plaats kwamen de foxbots, robots die de fabrikant zelf produceert.

Drie stadia

Het bedrijf geeft nu meer inzicht in hoe het die omschakeling naar alomtegenwoordige robotarbeid ziet evolueren. Foxconn general manager Dia Jia-peng stelt het proces in drie fases verloopt.

In de eerste fase zullen robots de handelingen overnemen dat menselijke arbeiders niet willen doen, of dat gevaarlijk is. In de volgende stap zal het bedrijf complete productielijnen overlaten aan de foxbots, en het hele proces stroomlijnen zodat men met het minimum aantal robots alles in goede banen kan leiden. In het derde en laatste stadium zullen de robots hele fabrieken draaiende houden, met een minimum aan menselijke helpers.

Foxconn heeft diverse locaties die in de tweede of de derde fase zitten. Het huidige streefdoel van het bedrijf is om 30 procent van de taken in het bedrijf te automatiseren tegen 2020. De productie va zo’n 10.000 foxbots per jaar moeten helpen om dat doel te bereiken.

Sociale bijdrage

Menselijke arbeid zal nooit volledig verdwijnen in de Chinese fabrieken. Mensen hebben nog altijd een streepje voor op hun metalen collega’s als het aankomt op het snel tussen taken wisselen, zo geeft Dia Jia-peng aan. Robots zijn een dure investering en niet zo flexibel. Dat steeds meer jobs zullen ingevuld worden door computers, lijkt echter onvermijdelijk dankzij de vooruitgang in de motoriek en de intelligentie van technologie. Hoe wijdverspreid die vervanging zal zijn en welke impact die verandering zal hebben op de maatschappij is niet duidelijk, maar er wordt serieus over nagedacht. Dat bewijst het feit dat er nu al politieke initiatieven opduiken om robots een sociale bijdrage te laten betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business