Nieuws

Nokia 2.0 neemt weinig risico’s met eerste Android-smartphone

De eens zo befaamde Finse gsm-bouwer is terug van weggeweest. Na een feature phone krijgen we nu de eerste smartphone van het heruitgevonden bedrijf. De moeite waard?

Nokia is eindelijk terug. Na jaren van verdwalen in de woestijn gooit het Finse merk het juk van Microsoft van zich af en herbegint het weer bij nul. Met de eerste nieuwe smartphone van wat ooit geroemd werd als niet te kloppen merk probeert het meteen indruk te maken, zij het voorlopig alleen in China. Het nieuwe toestel gaat Nokia 6 heten, een naam die vrij willekeurig lijkt te zijn.

Eind vorig jaar kregen we al een eerste voorsmaakje van Nokia 2.0 in de vorm van een feature phone: een toestel zoals het er vroeger veel op de markt bracht, zonder slimme capaciteiten. De Nokia 6 krijgt zo het voorrecht om de eerste echte nieuwe smartphone te zijn van wat we met recht en rede een heruitgevonden bedrijf mogen noemen.

Bedrijf onder licentie

Het nieuwe Nokia heeft namelijk maar weinig gemeen met het bedrijf dat we kennen van vroeger. Het is waar dat veel van de oude werknemers opnieuw zijn samengekomen, maar het is eveneens waar dat alle echt belangrijke technologie en de patenten daar op nog steeds bij Microsoft zitten. We krijgen zo in principe een bedrijf dat helemaal opnieuw moet beginnen. Wie eerlijk is, zal dat ook merken aan de Nokia 6.

Sommige nieuwssites prijzen het toestel bijvoorbeeld aan als ‘high-end’, maar meer dan sentimentele waarde zien we aan dat oordeel niet hangen. De Nokia 6 krijgt namelijk de zeer bescheiden Qualcomm Snapdragon 430-processor onder de motorkap: een instapmodel als het op Android-toestellen aankomt. Wel krijgt het toestel een full HD-scherm bij 5,5 inch en 4 GB RAM-geheugen in combinatie met 64 GB interne opslag.

Redelijke middenklasser

Daarmee krijg je aan 250 dollar zeker waar voor je geld, maar kom je eerder uit bij een competitieve middenklasser dan bij een toestel dat de aandacht zal gaan opeisen. Zeker in de Chinese markt, waar ‘meer en meer specificaties voor minder en minder geld’ heerst, zal deze Nokia een beetje verdwijnen tussen zijn concurrenten. Het is overigens geen verrassing dat de Nokia 6 eerst daar verschijnt: fabrikant van dienst is namelijk Foxconn, een grote Aziatische speler.

De camera’s beloven wel veel: de hoofdcamera krijgt 16 MP mee, terwijl de selfiecamera 8 MP krijgt. Dat klinkt mooi op papier, maar zoals gezegd moet Nokia dit aspect van de grond af opnieuw opbouwen bij gebrek aan patenten. Het valt dus af te wachten of de camera’s echt goed presteren in combinatie met de beperkte Snapdragon-chip.

Slinkse poging

HMD Global, het bedrijf achter het nieuwe Nokia, hoopt zijn merk wellicht met enkele instapmodellen tractie te kunnen geven op een verzadigde markt. Het rekent daarbij op de sentimentele waarde die de oude fans nog steeds hechten aan het merk. Daar is niets mis mee, zolang de toestellen goed genoeg zijn. Zoniet gaat er een hele nagedachtenis in rook op, met teleurgestelde zieltjes als resultaat.

De Nokia 6 zal draaien op Android Nougat (7) en zal beschikbaar zijn ‘op zeer korte termijn’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business