Nieuws

Pulse: Duivelse Qualcomm en groen bier dankzij Tesla

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze nieuwe rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze nieuwe rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland.

1. Qualcomm op de strafbank

Vandaag kennen we Qualcomm als de grootste fabrikant van mobiele chips ter wereld. Dat heeft mede te maken met de innovatie die het merk teweegbrengt in de wereld van mobiele (data)verbindingen. Nu blijkt echter dat het die positie eerder gekocht heeft dan louter verdiend. Qualcomm zou namelijk met Apple onder een hoedje hebben gespeeld om grote concurrent Intel een hak te zetten.

Ten tijde van de allereerste iPhone schold Qualcomm Apple een deel van zijn royalties kwijt indien die laatste geen modems van Intel zou gebruiken. Intel was in die tijd bezig aan een eigen 4G-concurrent voor het vandaag heersende LTE. Die variant heette WiMAX en deed enkele Amerikaanse telecomproviders zwaar investeren in een netwerk dat die standaard ondersteunde. Door de samenwerking van Qualcomm en Apple raakte WiMAX in de vergetelheid en kreeg Intel nooit een voet aan grond op de mobiele markt. Qualcomm mag het nu gaan uitleggen.

2. Duizenden Note 7’s in het wild

Verizon, een van de grootste telecomproviders in de Verenigde Staten, stelt dat er nog duizenden Samsung Galaxy Note 7-gebruikers op het netwerk zitten. Voor zij die het voorbije half jaar onder een steen leefden: dat zijn duizend wandelende vuurhaarden. “Ondanks verwoede pogingen van onze kant zijn er nog steeds klanten die hun toestel niet omruilden of terugbrachten,” zegt een woordvoerder.

Om de volhardende gebruikers extra aan te moedigen – alsof dat nodig is na enkele software-updates die onder meer het maximale laadpercentage van de batterij vastlegden op 60 procent – gaat Verizon korte metten maken met het netwerkgebruik. Iedereen die voortaan met een Note 7 belt, zal worden omgeleid naar de klantendienst van de provider. Alleen oproepen naar hulpdiensten worden nog getolereerd. Wie desondanks blijft volharden in de boosheid mag binnenkort een gepeperde rekening verwachten: iedereen die zijn Note 7 goedkoper kocht dankzij de combinatie met een abonnement zal alsnog de volledige retailprijs moeten betalen aan Verizon.

3. Tesla maakt groen bier

Een brouwerij in Sierra Nevada doet beroep op de kennis van Tesla. De brouwerij wil zijn bierbrouwproces milieuvriendelijker maken en rekent daarbij op de expertise van de batterijspecialist. The Sierra Nevada Brewing Company, zoals het bedrijf heet, installeert een gigantisch zonnepaneelpark en een microturbine op zonne-energie. Daarmee moet jaarlijks 20 procent van de energienoden worden ingelost. Bier brouwen is dan ook enorm energie-intensief.

4. Android Wear 2.0 eindelijk in zicht

Op de Nintendo Switch is het nog even wachten, maar tot dan kunnen we ons amuseren met de nieuwste iteratie van Androids smartwatchplatform. Google lanceert Android Wear 2.0 op 9 februari via de nieuwste slimme horloges van LG. De zoekreus moet hopen dat zijn platform eindelijk wat grip krijgt op een markt die maar niet wil lanceren. De interesse verschuift daarentegen meer en meer naar fitnesstrackers. Google heeft nog een hoop werk aan de winkel.

5. Zuckerberg verdedigt Oculus in plagiaatzaak

ZeniMax, moederbedrijf van onder meer Bethesda Softworks, klaagt Oculus aan voor diefstal van intellectuele eigendommen. De maker van de Rift wordt ervan beschuldigd dat de headset gebouwd werd, gebaseerd op ideeën van ZeniMax. De achterliggende technologie zou gestolen zijn door John Cormack – ooit nog mede-ontwerper van Doom – die tot 2013 voor ZeniMax werkte en vandaag Chief Technology Officer is bij Oculus.

Mark Zuckerberg werd gisteren als eerste getuige opgeroepen. Hij deed uit de doeken hoe de aankoop van Oculus door Facebook in zijn werk ging en beweert niets te weten van enige vorm van plagiaat. Volgens hem probeert ZeniMax gewoon een graantje mee te pikken van het succes van Oculus. Over drie weken weten we hoe de vork in de steel zit.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business