LG ultrafine 5K display

Het LG UltraFine 5K-scherm vertoont kuren wanneer je het te dicht bij een wifi access point plaatst. Het bedrijf pakt de problemen aan door zijn schermen van betere shielding te voorzien.

In plaats van zijn eigen Thunderbolt Displays biedt Apple alternatieve schermen aan die klanten in tandem met hun MacBook Pro kunnen gebruiken. Het LG UltraFine 5K-scherm vertoont echter kuren wanneer het in de buurt van een wifi access point wordt geplaatst. Klanten hebben gerapporteerd dat hun monitor gaat flikkeren, helemaal niet functioneert of hun laptop doet crashen.

Tot voor kort bood LG als enige hulp het advies aan om zijn monitor minstens twee meter van een wifirouter te plaatsen. Het bedrijf heeft deze afstand nu teruggeschroefd tot 0,6 meter, maar voor een scherm dat meer dan duizend euro kost hadden klanten meer waar voor hun geld verwacht. LG zal daarom eveneens de shielding van zijn schermen aanpakken. Het vertelt hier evenwel niet bij of klanten met een slecht-functionerend exemplaar gratis een vervangtoestel krijgen.

Shielding

Elektromagnetische shielding is een techniek die in toestellen wordt gebruikt om kabels te isoleren van hun omgeving. Shielding kan het koppelen van radiogolven, elektromagnetische velden en elektrostatische velden beperken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van metalen schermen, waarvan de gaten in het scherm of het gaas significant kleiner moeten zijn dan de golflengte van de straling die buiten wordt gehouden. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een metalen inkt die als coating wordt gebruikt aan de binnenkant van de kunststoffen behuizing van een toestel. Koper is hiervoor een gegeerd metaal, aangezien het radio- en magnetische golven absorbeert.

Elektromagnetische shielding in de vorm van metalen kooien in een mobiele telefoon.

De problemen die klanten ervaren met hun LG UltraFine 5K Display zijn waarschijnlijk te wijten aan een slechte shielding van het toestel. Hierdoor kunnen radiosignalen, zoals wifi, opgepikt worden door de interne draden van de schermen. Indien de signalen sterk genoeg zijn, kunnen ze de werking van de toestellen dusdanig verstoren dat de schermen in het beste geval gaan flikkeren. In het slechtste geval worden je scherm en MacBook Pro onbruikbaar.

Verbetering

LG verontschuldigt zich voor het probleem en zegt na deze maand zijn monitors van betere shielding te voorzien. Apple heeft voorlopig niets laten weten over de problemen die zijn klanten ervaren. Wel blijft het bedrijf de schermen van LG aanbieden via zijn website en winkels tegen een kortingsprijs van 1.049 euro. Na maart zal je 1.399 euro moeten betalen voor het scherm, zonder de garantie dat het wel voorzien is van afdoende shielding.

Slechte timing

De timing van de problemen met LG zijn scherm komt voor Apple erg ongelegen. Veel klanten waren het er immers niet mee eens dat het Amerikaanse bedrijf de ontwikkeling van Apple-accessoires uit handen gaf. Apple had de critici de mond kunnen snoeren door het lanceren van degelijke Thunderbolt Display-alternatieven met de hulp van LG. Dat het bedrijf de onbegrijpelijke fout heeft gemaakt om zijn schermen niet voldoende te beschermen tegen externe straling geeft echter enkel voer voor verdere discussies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here