Nieuws

Mini-drone kan bloemen bestuiven als een bij

Bijenpopulaties zijn wereldwijd bedreigd, wat de natuurlijke bestuiving van planten verstoord. Om te anticiperen op het potentieel uitsterven van de insecten hebben wetenschappers een drone gebouwd die het werk kan overnemen.

Onderzoekers in Japan hebben drones ter grootte van een insect gebouwd die geprogrammeerd zijn om bloemen te kunnen bestuiven. De wetenschappers hopen daarmee een vangnet te creëren om de afname van de honingbij te stoppen, of in het ergste geval te vervangen. Om de drones pollen te laten vervoeren, hebben de wetenschappers paardenhaar aangebracht op de drones en er een laagje plakkerige gel over gelegd.

Mechanische honingbij

De honingbij zit globaal in de verdrukking. Over heel de wereld heeft men een snelle vermindering van de populatie vastgesteld. De inkrimping heeft geen eenduidige oorzaak en is waarschijnlijk het gevolg van diverse verschillende trends, zoals het gebruik van pesticides, ziektes, de klimaatopwarming en verkaveling. De afname is alarmerend omdat de bij een fundamentele rol speelt in het bestuivingsproces van planten. Mochten de insecten wegvallen, dan schopt dat het bevruchtingsproces voor talrijke planten in de war. De beste manier om dat te voorkomen is er uiteraard voor zorgen dat de honingbij niet verdwijnt. Japanse wetenschappers van het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology hebben een oplossing uitgewerkt voor wanneer dat niet zou lukken.

Demo

[related_article id=”211189″]

Door het bevestigen van paardenhaar en het aanbrengen van een vloeibare ionengel op de kleine drones, hebben onderzoekers de haartjes op de poten van een bij gesimuleerd. De bijendrones slaagden erin de drone op een Japanse lelie te landen en daarbij opeenvolgend stuifmeel op te nemen en achter te laten. Projectleider Eijiro Miyako maakt zich sterk dat het de eerste keer in de geschiedenis is dat een drone een bloem bestuift.

Verwacht niet dat je de mini-drones binnenkort in het wild aan het werk zal zien. De tests gebeurden in een afgesloten laboratorium, en de drones vliegen niet automatisch. De onderzoekers zelf stellen dat dit enkel een demonstratie is en geen praktische oplossing. Daarvoor zouden de drones moeten uitgerust worden met hoge resolutie-camera’s, GPS en artificiële intelligentie, maar dat is op dit moment ofwel niet beschikbaar, of niet op zo’n kleine schaal te integreren. The Verge heeft een video opgenomen waarop je de mini-drones in actie kan zien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business