Nieuws

Topman van Samsung gearresteerd in omkoopschandaal

Lee Jae-yong, de waarnemend CEO van Samsung, is dan toch gearresteerd. Hij wordt verdacht van omkoping, meineed en verduistering. Zijn proces start wellicht pas over anderhalf jaar.

Werd zijn aanhouding in januari nog geweigerd, dan heeft Lee Jae-yong vandaag minder reden tot lachen. De zoon van grote baas Lee Kun-hee, en waarnemend CEO in afwezigheid van zijn vader, zag zijn aanhouding uiteindelijk toch bevestigd nadat een procureur extra bewijs wist voor te leggen. Volgens Bloomberg moet Jae-yong nog minstens 18 maanden afwachten tot zijn proces en een eventuele uitspraak.

De aanhouding gebeurde volgens een woordvoerder van het lokale gerecht omdat ze vreesden dat de topman zou vluchten of bewijs zou vernietigen. De zaak draait rond de vermeende omkoping van een vertrouwenspersoon van de geschorste president van Zuid-Korea, Park Geun-hye. In totaal zou met de zaak 38 miljoen dollar gemoeid zijn.

Via-via

[related_article id=”211416″]

Met dat bedrag werd onder meer rond een prijspaard dat een cadeau vormde voor de dochter van de vertrouwenspersoon. De Koreaanse autoriteiten vermoeden dat op die manier de overname van een aan Samsung verwant bedrijf door een eigen dochteronderneming bespoedigd werd.

Er is ook sprake van een schenking van 3,1 miljoen dollar aan de vriendin van de president. Die laatste is vooralsnog ontzet uit haar ambt. Een onderzoekscommissie zoekt momenteel uit hoezeer ze haar autoriteit misbruikte en of ze definitief haar presidentschap moet verliezen.

Volgende in lijn

Met het hele schandaal gingen massale protesten gepaard. Sinds de oprichting van het huidige systeem in 1987 waren er zelden zulke grote volksdemonstraties gezien in Zuid-Korea.

In afwachting van verdere stappen en procedures verschuift de macht (tijdelijk) naar het hoofd van Samsung Electronics, Park Sang-Jin. Al zou die binnenkort eveneens kunnen wegvallen; ook tegen hem loopt momenteel een onderzoek. De aandelenkoers van Samsung verloor ondertussen één procent van zijn waarde. Het afgelopen jaar was die nog gestegen met 5,5 procent.

lee jae-yongomkopingrechtszaaksamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals